Wednesday, January 4, 2017

PR1MA: Rezeki Hari Lahir




Alhamdulillah, berkat kurniaan dan belas kasihan Allah S.W.T aku masih dipanjangkan usia hingga sempat menyambut ulang tahun yang kelahiran yang ke 36. Aku bersyukur kerana aku masih mampu berjuang dimuka bumi Allah untuk mengumpul serba sikit bekalan untuk dibawa pulang ke alam abadi. Terima Kasih Ya Allah.

Seperti biasa sambutan hari lahir aku biasa-biasa saja.. small celebration dengan anak dan suami. Special celebration sikit tahun ni oleh sahabat seperjuangan di pejabat. Segala nikmat kurniaan Allah.. Syukur!

Berbulan lepas gigih aku mengisi permohonan PR1MA secara online, rezeki aku, 2-3 hari sebelum hari lahir, aku terima emel daripada PR1MA.. Maklumkan yang pengundian untuk perumahan PR1MA @ Cyberjaya LakeFront akan dibuat pada 27 Disember 2016. Tepat jatuh pada hari lahir aku. Mulanya aku biasa-biasa saja... Harapan tidaklah menggunung cuma berdoa jika ade rezeki Allah untuk aku, maka dapatlah.. aku biasanya kalau cabutan bertuah ke apa takpernah dapatnya... Astagfirullah.. jangan bersangka buruk dengan Allah...

Datang opis next Monday tu, aku buka emel... ALHAMDULILLAH.. terima emel dari PR1MA, nama ku telah berjaya dlm proses undian tersebut.. Syukur..

  

RM273,000 ... aku rasa aku mampu... hahaha.. kalau cecah RM300++ mungkin tak mampu dengan keadaan ekonomi aku sekarang ni.. Aku tanya showroom staff kalau corner lot pon dlm RM280K..

Floor plan : 3 Bilik, 2 Bilik Air.. 


Area Cyberjaya pon sebelah je dengan area aku tinggal sekarang. Alhamdulillah.


Lokasi tepi tasik..agak menarik disitu.. Basic amenities pon lengkap... walaupon bukan kondo mewah, cukup la bagi kami..

Lepas ni tunggu jemputan daripada PR1MA untuk hadir membuat pilihan unit dan submit loan. Kalau korang nak tahu PR1MA ni ade option Rent-to-own (RTO). RTO ni in case kalau permohonan ditolak oleh bank panel, boleh mohon RTO.

Kat bawah ni aku share info pasal RTO.. pasal loan bank kebanyakan dah tahu..

 Menarik kan?? Mana la tahu loan sangkut ke.. masih ada harapan disitu.. hehehe



Pada tahun kelima dan kesepuluh PR1MA akan offer utk beli unit tersebut or kalau kita dh taknak boleh je tolak dan jual pada orang lain. Ni maklumat yang ade kat laman web ler.. nanti aku tanya dengan detail masa hari pemilihan unit nanti.. kan ku share disini..


Weekend lepas dah 'gelenyar' nakgi tengok tapak projek.. Progress masih lebih kurang sama dlm gambar ni..


Aku tanya kat staf showroom, dijangkakan akan siap pada 2021... hahah lagi 4 tahun.. Alhamdulillah. sempat kumpul modal nak masuk rumah... Amin.. semoga dimurahkan rezeki...

Nanti bila dah pergi pilih unit dan submit loan aku akan share lagi kat blog ni.. bukan apa untuk rujukan kawan-kawan lain yang ade / berminat nak mohon PR1MA.. yang baik..yang buruk (harap2 takde) akan aku share ..jangan bimbang..ni janji ni.. hehehe..

Ok, till then..bye!