Sunday, July 26, 2015

Deco : Raya Buffet 2015

Assallamualaikum.... Selamat Hari Raya!!!

Alhamdulillah sekali lagi kita dipanjangkan umur untuk bertemu dengan Ramadhan, mengharunginya dengan jaya (insyaAllah) dan meraikan Syawal lagi pada tahun ini.

Seperti biasa, raya kami sekeluarga sederhana sahaja.. tambahan pula tahun ni semua hanya ada sepasang baju baru sahaja.. mahal-mahal belaka barang sekarang ni.. kalau tahun-tahun yang lepas dengan jumlah bajet yang sama, dapat lebih sikit la baju-bajunya.. tapi tahun ni nampaknya bersyukurlah dengan apa yang ada..


Tahun ni pon sama, aku tak buat open house, jadi bila ada request tetamu nak datang beraya, barulah masak sikit-sikit.. lagi pon mengenangkan rumahku yang saiz nya comel lote tu, aku memang tak jemput ramai-ramai dalam satu-satu masa..mahu sesak napas tetamu nanti..hehehe

Untuk tahun ni, jumlah tetamu hanya 25- 30 sahaja...tapi aku susun jadual dalam 3 batch, batch pagi sedara mara en suami dari Perlis, petang 12 orang geng opis dan malam adik ipar n jiran depan rumah. Alhamdulillah... semua nya datang ikut jadual...heheheheh


Okeh tahun ni aku memilih warna tema merah dan kelabu.. Kebetulan masa bulan puasa ritu aku ke Kaison, dapatlah beli langsir bercorak "Quatrefoil" idaman kalbu sejak 2 tahun lepas.. Pernah berhajat nak beli kain bercorak begini melalui e-bay dan website dari oversea, tapi bila pikir-pikir tak berbaloi..mahal bebenor.. jadi dengan gigih nya aku menunggu trend quatrefoil ini sampai ke Malaysia... akhirnya kat Kaison ade jual... mooooraaaahhhhh plak tu... sekeping langsir ini hanya berharga RM39.90 gitu... murah sangat-sangat.. Aku beli sekeping sahaja sebab aku mmg berniat utk jadikan langsir ini sebagai alas meja, lobang-lobang langsir tu kita kasi potong sama dia... heheheh..

Mula-mula kite citer pasal centerpiece dulu le.. Aku ni memang jenis beriya-iya sikit kalau bab menghias buffet table ni..aku suka kalau buffet table nampak cantik dan classy.. Ni lah cara aku menghargai tetamu yang datang...biar diorang tahu aku beriya nak menjamu diorang.. ye dak?

Okeh untuk centerpiece aku gunakan 3 scented candle, beli di Daiso RM5.00 sebijik.. and aku gunakan juga elemen potporri untu menaikkan seri.. bunga peonis tu memang dah ade..beli sejak tahun lepas rasanya dalam RM15.90 setangkai..


Untuk hiasan meja cutlery pulak aku just guna gelas goblet, isi dengan potporri dan letak sekor burung merah...hehhe..siap...


Ini adalah arrangement asal.. menu aku simple je.. mee kari ipoh (air tangan en suami ku), lemang dan serunding, pavlova, buah-buahan potong, coklat, kacang dan kerepek. Simple je.. deco je beriya!


Tapi pagi hari kejadian, keluar mencari lemang tak berjumpa.. jumpa la kedai lemang tapi kenapa lemang nya tak berapi? confuse aku takut terkena lemang semalam.. jadi aku tak beli... jadi aku tukar menu dengan popiah frozen beli kat Kedai Ayamas..uiii sedap.. sungguh..


Buahpon tak sempat beli, beli puding laici je lah... cover puding tu sedondon okeh... maintain deco yer..


* makanan belom top up selepas tetamu batch pertama balik.. adik yang kata aku kedekut serve 5 ketul popiah je sb aku send kat dia gambor ni.... hehehe




Tadaaa... ni la full view meja buffet raya aku tahun ni.. meriah dengan lampu liplap pasang last minit.. akakak...


Uiii..buruk plak lapik tpt letak pinggan tu... huh spoil!


5 comments:

  1. cantik.
    mana beli jag kaca macam2 bentuk tu ye?
    range harga brp? boleh share?

    ReplyDelete
  2. Salam kak, selamat hari raya..
    sepanjang sy ikut blog akak, akak mmg suka kan deko meja hidang, dari opis-rumah, mesti meletop..
    balang kaca yang tombol mcm botol susu (isi coklat n kacang masin tu) beli kat giant ke kak? sy tgok hari tu, getahnya tak kuat, tk jadi nak beli..klau tak, teringin nak buat bekas biskut raya..
    kreatif lar, langsir jadi alas meja, macam dpt idea je, ehemmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nabila,

      Terima kasih sudi awak jenguk blog sendu akak ni..hehehe.. entahla kalau bab meja makan, party2 memang suka naw-naw tak tahu naper... heheh

      Balang kaca tu akak beli dah lama beli kat Kedai Mr. DIY...murah harga belas2 je.. Alhamdulillah getah dia kuat..so far kalau letak kacang atau biskut tak lemau.. ye yang kat Giant tu mmg lat2 je getahnya..asal ade je kan..

      Delete