Monday, September 8, 2014

Resipi : Bread Butter Pudding katernye..



Salam,

Tajuk poyo sangat kot! hehehe aku ni mmg bangsa x pandai masak.. tapi sejak tengok My Kitchen Rules kat TV jadi suka pulak masak sikit-sikit.. dah 10 tahun kahwin mesti la kena masak hari-hari.. jadi dari tadek skill ade la sikit-sikit..

Masa buat makan-makan raya ritu, ade pulak sahabat yang suka sangat dengan bread butter pudding aku bikin... katernya sedap tahap Marriot..amboi aiii puji melambung... rupanya pujian ade makna.. nak tempah untuk open house dia pulak.. amboiiiiiii terkena aku...

Serius aku tak kompiden langsung... makan sendiri buleh la.. nak jual oh no! matilah! Tapi demi sahabat sehidup semati, aku try jugak lah.. dia order 4 bekas.. aku amik harga modal je.. lepas la aku beli susu, telor ngan roti.. butter dgn kismis dah mmg ade kat rumah..

 
Aku share sikit le resipi nya.. simple sangat!

Bahan A - Puding Roti

1. 4 biji telur
2. 320 ml  susu sejat
3. 1/2 cawan gula
4. Beberapa titik essence vanilla
5. 1 buku roti gardenia- carik-carik kan dia..
6. Butter
7. Kismis / coklat cip

Bahan B - Vanilla sauce

1. 320 mil susu sejat
2. 320 ml  susu sejat
3. 1/2 cawan gula
4. Beberapa titik essence vanilla
5. 1 sudu tepung custard

Cara - Cara :

Panaskan oven pada 180 'C

Pukul telur, masukkan susu, gula and essence vanilla dlm telur... pukul / kacau sebati... pakai tangan je xperlu pakai mesin..

Roti carik-carik dan susun dlm dulang, selang seli tabur kismis/ coklat cip pada setiap lapisan roti..

Kemudian curahkan campuran susu telur tadi.. biar meresap kejap dengan roti..

Cairkan butter, curahkan atas adunan roti tadi

Bakar dalam oven pada 180'C selama 20-25 minit.Kalau nak puding lebih moist, masa nak bakar tu dlm dulang luar, letak air sikit, bila masa bakar nnt air tu akan bertukar menjadi wap dan lembabkan puding roti kite tu... ingat letak di dulang luar, bukan dulang korang rendam roti tu...

Untuk buat sos vanila pulak, bancuh tepung custard dengan air dalam bekas berasingan.. custard ni fungsinya utk pekatkan sos kita tu, kalau nak pekat taruk lebih..tapi jgn banyak sangat nnt jadi puding custard terusss...

Masak susu, gula and esen vanilla dlm periuk, masukkan sedikit bancuhan tepung custard ikut kita nak pekat mana.. masak hingga mendidih, kemudian sejukkan.

Tadaaaa siap...cepat n simple kan..

Bon appetite!




Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...