Monday, August 25, 2014

Deco : Teratak Bonda


Salam...

Rindu nak balik kampung sebenar... dah tak sabar weekend ni nak balik untuk hantar mak abah pergi haji... semoga dipermudahkan segalanya bagi mereka...

Untuk mengubati kerinduan, aku buat post istimewa sikit pasal teratak bonda..

Sebenarnya deco rumah mak biasa-biasa saja.. cuma bagi aku yang paling aku suka keseragaman mak dalam memilih perabot... sama kaler..sama paten bak kata org utara...

Rumah ni abah bina pada tahun 1996, kami mula pindah masuk 1997, tahun aku SPM..huwawaw..

Yang paling aku suka, layout umah ni.. pandai abah pilih...tak tersekat-sekat, open concept gitu.. bilik ade 4 dan 2 bilik air.. tak besar sangat tapi memadai lah untuk kami sekeluarga.. Abah kata tahun 1996 abah buat rumah ni kos baru RM90K++ termasuk kos tambun tanah sawah untuk buat rumah ni.. murah giler kan..?? kalau sekarang mungkin cecah RM250K...

Ade cerita duka sebelum abah dapat dirikan rumah ni.. abah kemalangan ditempat kerja... besi seberat hampir 50kg jatuh atas tangan abah... jari tengah tangan kanan abah dah tak boleh gerak dan dibengkokkan selepas itu. Syukur SOCSO bayar hampir RM60K waktu itu akibat kecacatan kekal yang di alami abah.. Alhamdulillah disebalik musibah, Allah turunkan rezeki kepada abah dan mak...depa pon tak sangka dapat dirikan rumah selesa macam ni..


Dari pintu masuk utama..lihat budak kenit dua orang tu adalah tukang sepah rumah mak... anak-anak sedara aku yang chomel selalu maklong rindu-rinduan...


 Ruang menonton dan ruang makan..


Abah bikin sendiri palster siling tu...aku sangat kagum..




Ni la dapur mak, ringkas saja...  Dibelakang jam tu actually ade wet kitchen.. aku lupa snap.. ruang tamu pon aku lupa snap...ahahah
 

Mak pon ade koleksi, ni semua sejak aku kahwin tahun 2004, abah bikin meja makan penganti untuk aku... itu yang beli set pinggan ni..


2 comments:

  1. setiap ujian ada hikmahnya kan...alhamdulillah...mmg selesa nmpk rumah...

    ReplyDelete