Monday, August 18, 2014

Deco : Jamuan Raya Kecil - Kecilan 2014



Salam...


Masih belum terlambat untuk aku ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri" kepada korang2 semua ye.. macam mana raya?? best??? aku punya rasa biasa-biasa saja..tahun ni daripada time prepare beli barang raya mood nak raya tak berapa ada.. tak tahu la kenapa...maybe sedih sangat tgk penderitaan  saudara-saudara kita kat Gaza kot.. kesiann diorang kan..

Alhamdulillah tahun ni ade sahabat-sahabat yang  sudi nak datang rumah... aku memang selalunya tak buat open house...tapi kalau ade kawan-kawan nak datang aku sediakanlah jamuan sikit-sikit.. heheh

Seminggu awal aku dah kemas-kemas sikit ruang tamu n dapur.. almaklumlah..aku ni bukan nya jenis rajin hari2 pon mengelap... jadi banyak la habuk2 yang perlu di lap... naik pengsan tengok debu... terutamanya kat lampu2 chandelier... aiyooooooo buleh buat kuah laksa!!



Sofa putih tu dah 10 tahun aku pakai... tatau la real leather ke campur.. beli kat Court Mammoth sebaik saja kahwin... so far conditionnya cantik lagi...tu yang En. Suami dok buat derk je kalau sebut pasal sofa.. kudut!

Bench hitam tu aku beli tahun 2013, ala dapat imbuhan sikit sebagai pekerja cemerlang tahun 2012..heheh...aku beli kat kedai acong kat Equine Park ni haa.. mooorahhh ja..RM400++.


Untuk jamuan makan kali ni aku buat konsep "makan bersila sudahlah"... hehehe sebabnya x cukup ruang kalau semua yang datang nak makan dimeja.. jadi meja makan aku tu, aku jadikan buffet table... susun tepi2 je la.. rumah kecik la katakan...

Tudung meja tu actually kain utk langsir, aku beli potong meter kat Warta Bangi.. cantik design nya.. untuk tudung meja 6-seater ni aku amik 2.5 meter.. labuh la sikit tapi rasanya 2.0 meter pon dah cukup... just nice! kain ni semeter hanyar RM26.


Untuk tetamu makan aku sediakan la coffee table ni utk makan.. sapa cepat dia dpt... heheh


Kerusi ni susun tepi2 jugak kot-kot sapa2 lenguh boleh duduk.. gobok besar tu aku jadikan beverages station.. gitu2 je la.. gobok tu hari tu beriya aku nak cat...sekali tak approve.. en suami kata kaler kayu ni masih cantik... hai bang tak kompiden nak cat le tu..


Ni la meja buffet aku..simple je.. pakai apa yang ade je.. menu nya sederhana saja.. dlm mangkuk putih tu aku isi nasi arab, ada dalca, ada bihun sup.. dessert aku bikin coklat cupcakes n bread butter pudding je.. kuih raya lemang bagai yillek!! hahahaha


Air pon air oren sunquick je... tapi pastu sahabat bawak coctail..heheh besttt sangat!

Bon appetite!

11 comments:

  1. bestnya.. set pinggan mangkuk tu beli kt mana? teringin nk beli camtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam set pinggan tu semua mix n match saja.. tapi kalau mangkuk putih besar, pinggan panjang (isi senduk tu) and pinggan saya wat lapik bekas kaca kecil tu saya beli kat kedai di puncak jalil.. kedai tu ade banyak koleksi putih...murah2 pulak tu..

      Delete
  2. walaupun kecik, tapi kemas dan cantek deko nya..
    yang penting bersih dan jimat kos deko..

    Rumah kite hari tu wat umah terbuka pun, bersila makan

    ReplyDelete
  3. Assalam..salam ziarah & Selamat Hari Raya..

    saya punye acara makan2 hari tu lagi simple dari nih..brg2 xde sangat..x berapa rajin nak membeli.. sebenarnya fikirkan ruang kecik nak simpan brg2. Nak2 plak nnt pindah lagi laa kecik umh tuu..byk kene let it gooooo..lte it goooo... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. let it go...let it go...buat la sale kat blog yg mana2 nak let it go...mana tahu ade yg berkenan...

      Delete
  4. assalamualaikum... salam perkenalan.... seriously... tata rias ruang tamu awak sangat cantik... dengan sofa... dengan langsir.... dengan aksesori.... fuhhhh... walaupun awak kata kecil... tapi nampak mewah.... hehehe...

    ReplyDelete
  5. thank you so much suri.. kembang2 kempis dah ni..

    ReplyDelete
  6. salam...berkenan sangat ngan almari putih kat dapur tu yg ada kipas atasnya tu...beli kat mana..berapa RM? ...dah lama cari almari mcm tu hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam erranis, saya beli kat kedai acong di puncak jalil, harga nya murah saja sb bukan solid wood.. dalam RM400++ gitu..

      Delete
  7. betulla sama sy pun...klu buat makan2 ni mmg kena susun meja n kerusi mcm tu kan..baru tenang tetamu nk mkn...

    pun berkenan set pinggan mangkuk awak...unik and off-white!! :))

    ReplyDelete

Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...