Sunday, January 12, 2014

Inspirations : Gobok Makeover

Salam semua.....

Hari ni aku nak minta pendapat dan idea korang...boleh??? for free??? bolehhhh tak u olls??? hehehe.. sebenarnya aku nak cat balik almari besar gedabak ni.. tapi kompius nak cat kaler apa...Warna asal gobok ni sebenarnya coklat kayu.. aku letak untuk create mcm divider antara dapur dan ruang makan.. gobok ni dh lama tapi memandangkan kondisi nya masih elok... maka aku sayang nak buang... tapi kalau ade yang nak beli nak je aku nak letgo murah-murah...

Ni la gobok tersebut...

Memandangkan jumaat malam snap gambor ni, maka rumah sedikit berserabut.. sila abaikan tuala yg tak sepatutnya disitu ye.. ekeke

Dalam kepala ni actually dah ade plan untuk bina bar counter kat lokasi duduknya cabinet tu.. tapi selagi cabinet tu masih ada dalam rumah ni, hajat tu kena tangguh dulu... meja makan pon masih meja makan lama yg beli masa awal perkahwinan dulu tu.. itu pon nak letgo murah2 kalau ada yang berhajat nak beli.. En Suami dah bagi syarat, nak bar counter & meja makan baru, kena jual dulu yang lama... huhuhu...

Aku guna http://www.nipponpaint.com.sg/inspiration/home-colour-visualiser/icolour/  untuk tengok kaler yang sesuai untuk gobok ni...


Berikut adalah pilihan kaler-kaler yang aku rasa mcm sesuai... korang rasa yang mana satu sesuai... tolong bagi idea pleaseeeeeeee.. hehehe

A . Turquoise

B.  Yellow


 C. White


So yang mana satu??? ke better warna asal???

Last but not least..






Monday, January 6, 2014

Inspirations : Laman Abah

Salam semua,

Hari ni entry istimewa sikit... Saya nak tempek beberapa gambar laman abah di kampung saya di Perlis. Abah saya memang seorang yang sangat kreatif. Laman rumah di kampung dihias secantik dan sedamai mungkin... saya rasa la saya kreatif sikit2 ni pon tumpang gene abah la agaknya... mak saya biasa2 saja..tak pandai menghias rumah sangat... gene mak boleh kata turun ke adik perempuan saya.. gene suka melawa... hehehe...

Semua ni adalah 100% hasil kerja tangan abah... abah bancuh simen, abah potong kayu, abah syellek..semua abah la...


Wakaf tu abah yang bina..dia beli kayu-kayu terpakai utk bina wakaf tu... tu la port kami sekeluarga bergambar di hari raya... hahaha


Air terjun, kolam dan jambatan batu ni abah bina masa awal2 kami pindah ke rumah ni pada tahun 1997. Masa saya snap gambar ni abah tak buka pam air, kalau tak dapat snap air terjun...


Ni pandangan sisi, tanah depan tu masih kosong.. tatau la apa plan abah seterusnya... 


Jadi cucu yang ini kalau balik, sini la port dia posing-posing... (gambar lama.. skrg dah besar budak ni) ekeke

Enjoice

Wednesday, January 1, 2014

Inspirations : A Dream House


"Abang... ayang nak macam ni... lambat sikit pon takpe asalkan dapat macam ni... sebijik macam ni.. buleh naa"


 hehehe...

Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...