Wednesday, October 8, 2014

Inspirations : Makeover Rumah Kampung Maktok


Salam......

Tak sabar nak buat review pasal makeover rumah maktok ni.. gambar tak banyak lagi sebab baru dapat beberapa keping melalui wassup group.. tak sabaq nak balik kg minggu depan nak tgk dengan mata sendiri...

kita teaser dulu..


Monday, September 8, 2014

Resipi : Bread Butter Pudding katernye..



Salam,

Tajuk poyo sangat kot! hehehe aku ni mmg bangsa x pandai masak.. tapi sejak tengok My Kitchen Rules kat TV jadi suka pulak masak sikit-sikit.. dah 10 tahun kahwin mesti la kena masak hari-hari.. jadi dari tadek skill ade la sikit-sikit..

Masa buat makan-makan raya ritu, ade pulak sahabat yang suka sangat dengan bread butter pudding aku bikin... katernya sedap tahap Marriot..amboi aiii puji melambung... rupanya pujian ade makna.. nak tempah untuk open house dia pulak.. amboiiiiiii terkena aku...

Serius aku tak kompiden langsung... makan sendiri buleh la.. nak jual oh no! matilah! Tapi demi sahabat sehidup semati, aku try jugak lah.. dia order 4 bekas.. aku amik harga modal je.. lepas la aku beli susu, telor ngan roti.. butter dgn kismis dah mmg ade kat rumah..

 
Aku share sikit le resipi nya.. simple sangat!

Bahan A - Puding Roti

1. 4 biji telur
2. 320 ml  susu sejat
3. 1/2 cawan gula
4. Beberapa titik essence vanilla
5. 1 buku roti gardenia- carik-carik kan dia..
6. Butter
7. Kismis / coklat cip

Bahan B - Vanilla sauce

1. 320 mil susu sejat
2. 320 ml  susu sejat
3. 1/2 cawan gula
4. Beberapa titik essence vanilla
5. 1 sudu tepung custard

Cara - Cara :

Panaskan oven pada 180 'C

Pukul telur, masukkan susu, gula and essence vanilla dlm telur... pukul / kacau sebati... pakai tangan je xperlu pakai mesin..

Roti carik-carik dan susun dlm dulang, selang seli tabur kismis/ coklat cip pada setiap lapisan roti..

Kemudian curahkan campuran susu telur tadi.. biar meresap kejap dengan roti..

Cairkan butter, curahkan atas adunan roti tadi

Bakar dalam oven pada 180'C selama 20-25 minit.Kalau nak puding lebih moist, masa nak bakar tu dlm dulang luar, letak air sikit, bila masa bakar nnt air tu akan bertukar menjadi wap dan lembabkan puding roti kite tu... ingat letak di dulang luar, bukan dulang korang rendam roti tu...

Untuk buat sos vanila pulak, bancuh tepung custard dengan air dalam bekas berasingan.. custard ni fungsinya utk pekatkan sos kita tu, kalau nak pekat taruk lebih..tapi jgn banyak sangat nnt jadi puding custard terusss...

Masak susu, gula and esen vanilla dlm periuk, masukkan sedikit bancuhan tepung custard ikut kita nak pekat mana.. masak hingga mendidih, kemudian sejukkan.

Tadaaaa siap...cepat n simple kan..

Bon appetite!




Monday, August 25, 2014

Deco : Teratak Bonda


Salam...

Rindu nak balik kampung sebenar... dah tak sabar weekend ni nak balik untuk hantar mak abah pergi haji... semoga dipermudahkan segalanya bagi mereka...

Untuk mengubati kerinduan, aku buat post istimewa sikit pasal teratak bonda..

Sebenarnya deco rumah mak biasa-biasa saja.. cuma bagi aku yang paling aku suka keseragaman mak dalam memilih perabot... sama kaler..sama paten bak kata org utara...

Rumah ni abah bina pada tahun 1996, kami mula pindah masuk 1997, tahun aku SPM..huwawaw..

Yang paling aku suka, layout umah ni.. pandai abah pilih...tak tersekat-sekat, open concept gitu.. bilik ade 4 dan 2 bilik air.. tak besar sangat tapi memadai lah untuk kami sekeluarga.. Abah kata tahun 1996 abah buat rumah ni kos baru RM90K++ termasuk kos tambun tanah sawah untuk buat rumah ni.. murah giler kan..?? kalau sekarang mungkin cecah RM250K...

Ade cerita duka sebelum abah dapat dirikan rumah ni.. abah kemalangan ditempat kerja... besi seberat hampir 50kg jatuh atas tangan abah... jari tengah tangan kanan abah dah tak boleh gerak dan dibengkokkan selepas itu. Syukur SOCSO bayar hampir RM60K waktu itu akibat kecacatan kekal yang di alami abah.. Alhamdulillah disebalik musibah, Allah turunkan rezeki kepada abah dan mak...depa pon tak sangka dapat dirikan rumah selesa macam ni..


Dari pintu masuk utama..lihat budak kenit dua orang tu adalah tukang sepah rumah mak... anak-anak sedara aku yang chomel selalu maklong rindu-rinduan...


 Ruang menonton dan ruang makan..


Abah bikin sendiri palster siling tu...aku sangat kagum..




Ni la dapur mak, ringkas saja...  Dibelakang jam tu actually ade wet kitchen.. aku lupa snap.. ruang tamu pon aku lupa snap...ahahah
 

Mak pon ade koleksi, ni semua sejak aku kahwin tahun 2004, abah bikin meja makan penganti untuk aku... itu yang beli set pinggan ni..


Sunday, August 24, 2014

Mahal ke cawan tu yang???


Di hening petang ahad ritu tetiba terpacul soalan kelakar dari mulut En. Suami

En. Suami: Ayang, set cawan putih dalam almari awak tu mahal ke beli?

Aku : Mana ada, murah je lah..

En. Suami : Oooowhh ingat mahal sebab awak simpan je tak pernah guna pon, abang pon tak pernah merasa minum kopi guna cawan tu... tu pasai ingat cawan mahal..

Aku: Erkkkk orang malas nak keluarkan je la bang, utk special occassion je.. huhuh

Moral of the story, kalau dah beli tu jangan simpan je... suami kan special jadi serve makan minum pon harus guna set yang terbaik untuk nya....

OK mulai hari ni aku guna, jangan simpan-simpan..


Friday, August 22, 2014

Deco : Majlis Doa Selamat & Sambutan AidilFitri 2014

Salam...

Majlis baru je selesai.... tapi aku dah tak sabor nak update.. hehehe... Sebenarnya majlis ni dah dirancang sejak 2 minggu lepas, masa tu belum dapat tarikh sahih kepulangan jenazah mangsa MH17 ke Malaysia.. sebab semua persiapan telah dibuat, maka kami tetap teruskan juga majlis ini...



Jadi bagi menghormati jenazah, majlis sambutan AidiFitri kali ini kami selitkan sekali majlis bacaan doa selamat dan program majlis adalah sederhana dan tiada sebarang bentuk hiburan..

Ok lah, memandangkan tahun ni tahun sedih kerana banyak peristiwa dan tragedi menyayat hati terjadi maka tema kami bersederhana saja... department aku yang tahun lepas tema bling2 merelit merelap, tahun ni kami pilih tema "Pray4Gaza".

Jadi haruskan warna tema adalah warna bendera Palestin iaitu merah, hitam, hijau dan putih.


Menu pon simple je... Laksa Johor je sejenis...  hehehe...


Bukan buffet je tema gaza, kami pon pakai jubah and tag pray4gaza ni...


 Kat bawah ni pulak, meja buffet department sebelah, menunya dessert... meja buffet lain aku x sempat snap, kalut makan...



Wednesday, August 20, 2014

Makeover PREVE

Hehehe kali ni off topic sikit... biasa aku cerita pasal make over rumah, kali ni kita make over and 'deco' kereta pulak lah...

Hahah keretanya Preve je pon.. Ha bawah ni rupa asal Preve standard la.. macam tak mengancam kan.. tak cukup ummphh kata org...


(sumber : Google)

Jadi jom kita kasik ummppppphhh lagi...

Mula-mula kita tukar la sport rim nya.. aku gi kedai rim kat Klang, namanya Kedai Hin Leong. Google kata situ murah.. jadi aku tak survey tempat lain..main tuju terus situ.. trade in rim asal 16 inch diorang amik RM300 jadi untuk rim baru kena tambah RM900 lagi...ok la kot.. Kedai ni punya la ramai orang.. nak nak pulak dekat2 nak raya ni... makan ramai la yang keluar kereta baru and nak rim baru... berejam jugak lah menunggu giliran.. heheh


Jeng-jeng tudia si putih dah pakai kasut baru... ngeeeeeee kerenyeh sampai telinga..


Tapi masih tak lengkap... belom pakai skirt ye dikkk... jom kita gi beli skirt baru...

Aku buat kat ACM Motorsport kat Balakong, ok la puas hati.. harga pon ok.. set yang aku pilih ni namanya Rieger (material PU) RM1250 and tambah spoiler sikit RM100. Oklah cincai tauke bagi RM1300. Tempah hari selasa, sabtu dah dapat pasang....hati pon gumbira..
 
 




Amacam korang..? ok la kan... yang penting walaupon kereta murah tapi nampak macam BMW... ngehngeh..

Pastu kita gi tinted lak... tinted Proton bagi voucher Raytech, maka aku terjah la Raytech...mak oiii mahainya...sampai ribu2 ye tinted... aku amik yang paling murah je la... yang takder security, kena ketuk sure pecah.. asal tahan panas terik matahari sudah... yang lain tu minta perlindungan Allah SWT.. amin.. harga asal tinted RM500, tolak voucher RM250.


Ok dah siap... itu je la kot berhabis utk kereta ni... cukup la tu.. dah kopak ni.. heheh


Macam mana? masih tak berkenan dengan Preve??? Hehehe masing-masing pandangan la kan.... selera lain-lain...

Tuesday, August 19, 2014

Inspiration : My "Normal & Boring" TV Console


Ni la tv console aku... normal and boring... perlu buat sesuatu le.. maybe lampu tu dah tak best dah letak situ, frame tu semua remove kan.. tv kita kasi lekat ke.. tapi tv kecik sangat, sesuai ke lekat2 ni..

Tengok make over kat bawah ni... Kalau dapat macam ni kan best?? Tapi mampukah aku cat sebegini cantik???? macam tak je...

 (sumber : http://www.sweetpickinsfurniture.com/2012/07/before-after-70s-dresser-tv-console.html)


 (sumber : http://askannamoseley.com/2014/01/diy-dresser-to-tv-console/)


Ok beri inspirasi je dulu... ngeeeeee


Monday, August 18, 2014

Deco : Jamuan Raya Kecil - Kecilan 2014



Salam...


Masih belum terlambat untuk aku ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri" kepada korang2 semua ye.. macam mana raya?? best??? aku punya rasa biasa-biasa saja..tahun ni daripada time prepare beli barang raya mood nak raya tak berapa ada.. tak tahu la kenapa...maybe sedih sangat tgk penderitaan  saudara-saudara kita kat Gaza kot.. kesiann diorang kan..

Alhamdulillah tahun ni ade sahabat-sahabat yang  sudi nak datang rumah... aku memang selalunya tak buat open house...tapi kalau ade kawan-kawan nak datang aku sediakanlah jamuan sikit-sikit.. heheh

Seminggu awal aku dah kemas-kemas sikit ruang tamu n dapur.. almaklumlah..aku ni bukan nya jenis rajin hari2 pon mengelap... jadi banyak la habuk2 yang perlu di lap... naik pengsan tengok debu... terutamanya kat lampu2 chandelier... aiyooooooo buleh buat kuah laksa!!



Sofa putih tu dah 10 tahun aku pakai... tatau la real leather ke campur.. beli kat Court Mammoth sebaik saja kahwin... so far conditionnya cantik lagi...tu yang En. Suami dok buat derk je kalau sebut pasal sofa.. kudut!

Bench hitam tu aku beli tahun 2013, ala dapat imbuhan sikit sebagai pekerja cemerlang tahun 2012..heheh...aku beli kat kedai acong kat Equine Park ni haa.. mooorahhh ja..RM400++.


Untuk jamuan makan kali ni aku buat konsep "makan bersila sudahlah"... hehehe sebabnya x cukup ruang kalau semua yang datang nak makan dimeja.. jadi meja makan aku tu, aku jadikan buffet table... susun tepi2 je la.. rumah kecik la katakan...

Tudung meja tu actually kain utk langsir, aku beli potong meter kat Warta Bangi.. cantik design nya.. untuk tudung meja 6-seater ni aku amik 2.5 meter.. labuh la sikit tapi rasanya 2.0 meter pon dah cukup... just nice! kain ni semeter hanyar RM26.


Untuk tetamu makan aku sediakan la coffee table ni utk makan.. sapa cepat dia dpt... heheh


Kerusi ni susun tepi2 jugak kot-kot sapa2 lenguh boleh duduk.. gobok besar tu aku jadikan beverages station.. gitu2 je la.. gobok tu hari tu beriya aku nak cat...sekali tak approve.. en suami kata kaler kayu ni masih cantik... hai bang tak kompiden nak cat le tu..


Ni la meja buffet aku..simple je.. pakai apa yang ade je.. menu nya sederhana saja.. dlm mangkuk putih tu aku isi nasi arab, ada dalca, ada bihun sup.. dessert aku bikin coklat cupcakes n bread butter pudding je.. kuih raya lemang bagai yillek!! hahahaha


Air pon air oren sunquick je... tapi pastu sahabat bawak coctail..heheh besttt sangat!

Bon appetite!

Wednesday, May 14, 2014

DIY : Projek Hadiah Untuk Cekgu

Assalamualaikum....

Esok 16 Mei is Hari Guru...wah seronok la cekgu-cekgu ye...dapat hadiah banyak le besok dari student-student...

Aku ingat lagi masa kecik dulu, mak abah aku taklah berada...jadi kalau sampai nya hari guru aku teringin nak bagi cekgu hadiah...haaa time tu mula la selongkar almari mak aku... kalau ade sabun mandi ke, ubat nyamuk fumakila ke, colgate ke, maggi ke.. siap la aku rembat nak bagi hadiah kat cikgu-cikgu kesayangan aku....balut pulak dengan kertas minyak warna coklat...hehehehhe...

Tak dapat ku bayangkan rupa cekgu-cekgu aku tu bila buka hadiah...hahahahah sekali ubat nyamuk daaaaaa....

Sekarang ni tiba masa aku pulak layan karenah anakanda pulak nak menyambut hari guru... biasa la..aku kan bajet ciput.. maka tiap2 tahun pon hadiah made in kedai RM2 saja la...heheheh

Tapi tahun ni nak lain sikit la.. masih berbajet ciput..cuma tambah sedikit 'kegigihan'... Tahun ni aku gigih ajak En. Suami gi IKEA.. nak beli jam RM2.50 kat IKEA tu.. sekali dah sampai IKEA lain pulak yang di ambik nya... tapi yang penting harga sama RM2.50..hahah...

Anakanda nak frame ni.. Aku ok je.. janji MURAH dan dia suka...

IKEA Frames & Pictures 

Balik rumah aku tersampuk 'kerajinan' pulak.. tengok ade lebihan riben dan kain netkat rumah... apa lagi aku pon 'project' lah.. hahah

Berikut adalah bahan-bahannya..

 Frame TOLSBY IKEA RM2.50 each

 Paper bag RM2.00 / 3 pcs

KORD IKEA art card RM5.90 / 5 pcs

 Riben + Kain Net 
 Ha aku amik je kain net tu...ikat kat kaki frame dengan riben hitam..haa sudah siap!!



* Anakanda malas..takde mood nak melukis or kaler2.. 

 Pandangan belakang n depan

Masuk dalam beg cantek-cantek...


Untuk para guru...

"SELAMAT HARI GURU, JASAMU DIKENANG"

Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...