Wednesday, October 30, 2013

DIY : Birthday Collection

As salam.....

Bersempena dengan entry Pomander Ball sebelum ni, hari ni aku nak tunjukkan sedikit compilation of goodies bag untuk sambutan birthday kecil-kecilan anakanda tercinta.. sepanjang hidup, birthday party untuk dia baru 3 kali buat...masa umur dia 1 tahun, 2 tahun dan paling last umur 6 tahun... every year pon just hantar kek dan goodies bag je ke taska / sekolah.

Untuk entry kompilasi ni, aku hanya ada gambor-gambor untuk 5th, 6th and 8th birthday ja.. yang mana memang aku bikin sendiri goodies bag dan party decoration...utk birthday yang lain aku malas, takat beli je goodies bag sedia ada kat Jusco sudahh...

Kita mula dengan yang ter latest lah year..

8th Birthday

Untuk birthday yang kelapan ni, aku tadek set apa-apa tema... just pergi kedai bunga tengok apa yang ada.. kebetulan masa tu kedai bunga tu tengah buat clearence sale utk paper bag pepel tu... jatuh 20sen/bag.. murah giler kan?? then aku just beli riben pink belang-belang and riben hijau tu untuk penambah seri.. Kertas putih tu aku tatau la org panggil apa..aku panggil kertas alas makanan... aku mintak dengan member.. kebetulan dia ade banyak stok.. hehehe... Kos keseluruhan (x termasuk bahan makanan dlm beg tu ) adalah RM20 henggit sajor untuk 50pcs bag... jimattt...jimattttt



6th Birthday


Haaaa..untuk birthday yang keenam ni aku well planned sikit... nak buat party kecik-kecik ajak keluarga terdekat dtg rumah... Tema nya... ala-ala Perancis sikit... aku kan mcm perasan Made In France.. tak sedor makan belacan..ekekek


Remember pomender ball ritu? haaaa ni la sebab aku gigih kopek-kopek tisu tu... utk wat deko meja ni la.. konon nya... (oppsss aku bunga gugur sebijik dlm gambor...)


Ni la goodies bag nya... utk girls aku sediakan bag polka dot tu.. beli kat kedai dah siap.. RM1.99 sebijik.. dlm nya aku letak coklat n sepit rambut... Untuk boys pulak, bagi dlm plastik sudeh...eekkek pilih kasih... tapi dalam plastik ade kereta mainan...hehehe sikit je buatnya.. khas utk anak-anak sedara n anak member opis...



Tag and Label aku design tu semua tiru dari internet... bawak gi printing mahal nak mammmpppsss.. (kes tak sampai hati nak pakai printer opis, aku jujur la kononnnya)

Ha ni centerpiece utk meja buffet..  konon2 mcm patung pakai tutu la... nak tutu tu aku gigih belajor kat youtube..

5th Birthday

Tema nya colourfull...


Sticker tu aku tempah kat member.. beg tu pulak aku lipat-lipat je kertas kaler-kaler... tapi kecik sikit laa.. takper la.. jimat kos, isi dlm pon takyah banyak2...ekekeke


Tapi aku bikin jugak la birthday cap tu utk semua... pakai kertas kaler A4, polka dot tu aku pakai sticker bulat2 pelbagai saiz, utk tali tu aku pakai tali ikat fail mcm kat opis tu... tapi aku jumpa plak warna pink..ekekek

pon murahhhhhh modalnya...

Ok semoga korang boleh dapat idea utk birthday anak-anak nanti... sharing is caring...

Yusai




Tuesday, October 29, 2013

DIY: Sape nak belajar bikin Pomender Ball???

Apa itu pomander ball??? Tgk gambar kat bawah tu...cantik tak??? biasanya pomander ball ni org buat sebagai hiasan semasa majlis kawen atau party....

So hari ni ai nak ajar u all semu bikin pomander ball sendiri..pakai tissue paper je..

1. Mula-mula mesti ade...gunting, tissue paper, dawai dan riben..


2. Buka tissue paper...dan gunting empat bahagian...



3. Kemudian, lipat setiap satunya mcm nak buat kipas...lipat keempat2 kepingan yg dipotong tadi..susunkan bertingkat..


4. Pastu amik dawai, ikat ditengah-tengah..macam ni


5. Kemudian, kopekkan je helaian tisu tersebut..mcm tisu ikea ni ade 3 lapisan...tangan kena lembut ye korang...jgn ganas2 nnt terkoyak...kalau terkoyak sikit, jgn putus asa..teruskan je..nnt tak perasan pon


6. Teruskan usaha mengopek anda sehingga semua nya dh terkopek..kikiki...


tadaaaa dh siap...utk gantung..ikatkan riben...


ok selamat mencuba ye korang...

Thursday, October 24, 2013

Deco: Buffet Centerpiece

As salam...

Post kali ni aku nak stori mori sikit pasal projek buffet centerpiece yang aku buat sempena sambutan hari raya opis hari tu.. dah lama tapi just put it here as record and bagi idea kat sapa-sapa yang tengah cari idea nak hias meja jamuan...

Actually ada dua konsep aku nak highlight.. satu konsep "bling-bling" utk Raya 2013 dan konsep "klasik ala kampung" untuk Raya 2012.

2013 : "Bling-Bling"

Ok kita mula dengan konsep "bling-bling" Raya 2013. Tahun ni aku usulkan kepada rakan-rakan untuk buat konsep glamer sikit... ade pokok.. lampu lip-lap.. mangkuk kristal... sangat vogue lah kesimpulannya...


Pada asasnya centerpiece ni terdiri dari pada batang pokok yang di cat siliver, dililit dengan lampu lip lap (aku pakai 2 set), digantung dengan kristal-kristal (gigih aku bukak dari lampu chandellier kat umah), bunga hiasan dan 2 ekor burung warna merah...



Kain lapik pepel tu aku beli dinilai..serius murah giler RM2.90/ meter..beli 2 meter je... serving dish tu aku soh member2 bawak bekas2 kaca yg vogue yang kena dengan konsep.


Actually kat bawah kain pepel tu ade aku letak lampu lip lap jugak utk penaik seri... pakai 1 set je.. haaa mcm ni rupanya..lip lap kan....



Sebelum pasang betul2 kita testing-testing dulu..sehari sebelum kita buat 'trial run' dulu kat bilik meeting... hhehehe...



Menu kami simple ja... laksa penang... desert dan buah-buahan... hehehe.. Alhamdulillah kami menang booth tercantik tahun 2013

2012 "Klasik Ala Kampung"

Okay untuk tahun sebelumnya, konsepnya adalah "klasik ala kampung".... tapi tahun 2012 kami tak menang.. tapi takpe...yang penting kami 'menang bersungguh'



Kami memang suka laksa...tiap-tiap tahun pon laksa...hehehe
 

 Paling bangga dengan gubahan sayuran ni la... hasil kreativiti kawan aku... siap pakai kukur kelapa lagi buat vase... hebat tak hebat..?


 Sebab time ni merdeka-raya..so harus la ade essence of merdeka mcm jalur gemilang tu ha...

 

Ok itu je...tahun depan tatau la idea apa pulak yang datang....

Yusai

Tuesday, October 22, 2013

Deco : "No More Hideous Bathroom" Project



Bagi aku, bahagian rumah yang paling sakit mata buat masa ni is my bathroom.. so far aku maintain dari segi kebersihan saja, kecantikannya dia abaikan..huhuhuh.. ingatnya kalau ade rezeki lebih bulan ni aku nak mulakan projek "no more hideous bathroom".. Amacam?? menarik??? Actually dah jumpa a few things kat IKEA yang boleh bantu aku refresh balik keadaan bathroom aku ni...

Mula-mula tunjuk dulu rupa asal.. huhuhu


Haaa buruk kan.. actually bilik air aku ni ade 3 slot, iaitu toilet (left) , sink area (center) and bath area (right). Hasil 'jalan-jalan' kat website IKEA aku dapat idea nak buat mcm ni... Cantikkkk takkk??? Mesti la cantik kan...


 
Jadi untuk projek kali ni, aku rasa nak 'refresh' balik sink area ni dari aspek:

1. Flooring - skrg ni just lapik dengan bathroom mat biasa warna putih saja.. Jadi untuk tujuan ini aku perlukan...


Berapa keping nak kena beli belum tau lagi.. saiz papan ni dalam 1 sqft each.. ruang pon tak luas mana.. and bukan nak isi penuh2 pon..aku rasa utk permulaan ni 6-10 keping pon dah cukup kot... apa2 pon balik ukur dulu laa...

2. Keduanya, aku perlukan shelf unit ni.. RM79 je..murah


Actually kat umah dah ade shelf tinggi ni, tapi wat tempat letak buku.. beli time tu sale dapat RM79 je daripada RM159 harga asal.. kebetulan dah habis stok tapi aku nak jugak smp en suami kena tebalkan muka tanya sales asst IKEA tu boleh beli tak display set..hehehe rupanyakat IKEA mmg kita boleh beli display set..hehehehe


Tapi tak sure la cukup tak ruang nya nnt nak letak shelf unit ni.. kita adjust2 la tgk mcm mana... tak muat takyah letak..ekeke..

Hopefully ade la rezekli nak buat projek ni..pelan-pelan kayuh... kalau sebulan tak siap kita tambah 2 bulan.. apa ada hal..

Ok till then...

Yusai

Wednesday, October 16, 2013

Hati berbunga-bunga...

Weekend yang simple... dalam kesibukan biasa dikala hujung minggu...hati berbunga-bunga bila.....

1) jenguk-jenguk dalam lemari.... terbelek-belek cake tray IKEA tu..lama dah belinya...belum dirasmikan lagi... ok lah, kita masak brownies in the cup... kegemaran anakanda tercinta..wangi satu rumah bau cake... hujan pulak kat luar tu... bahagianya...


 2) bila dah kenyang..boleh keluar jalan-jalan... tatau mana nak pergi..ajak en suami ke Wangsa Walk Mall.. tak suka sangat pegi situ, macam tak de benda sangat... tapi sebab last week dah gi IKEA...takkan nak ajak gi lagi..mengamuk pakcik tu kang....ekekeke... tapi di WWM ni satu kedai je aku suka..situ ade Romantika.. ekeke... dapatlah beli 'burung sekor' ni... cantik tak? RM7 sajer... ok lah...buat penambah seri...




3) bila kitchen towel aku semua dah ade rumah... sebelum ni melepek je mana2.. sekarang sejuk je mata memandang... heheeh Daiso juga mari... hehehe


4)  ade budak yg sangat vogue juge...


Ok tu je...

Thursday, October 10, 2013

Deco : Princess Chamber


Wah wah..tajuk gah nak mamppssss.... takleh blah kot... ala sesaje..lama tak update blog begini lah jadi nya...

Hari ni nak citer pasal bilik si gadis manis dalam ini rumah... bilik sape lagi kalau bukan bilik anak mama Cik Adee...

Biasa la.. girl mestilah mau pink here...pink there kan...

Masa Adee kecik sampai sekolah tadika, ni la keadaan bilik dia..ade tilam je.. and satu meja studi kecik ketot beli kat Carrefour Alamanda.. RM150 jugak kot rasanya..


 Ada sikit-sikit collection teddy bear...


Koleksi beg dan juga Barbie...



Tapi bila dia dah mula masuk sekolah rendah.. kami ubah sikit-sikit lagi... instead of poster ABC aku tukar ke lampu bunga-bunga and kumbang sekor beli kat IKEA RM29.90 each..

Tambah juga chest drawer untuk dia isi buku-buku sekolah...and buku-buku lain...






Set cadar yang pada aku cantik gile dari Aussino... RM279 kot...tak ingat dah before less ke after less ni..


Gobok baju...langsir ni plain sangat aku tambah la jurai-jurai beli kat Nilai....harga dah tak ingat...


Ok tu je.... good night you all.....