Tuesday, October 29, 2013

DIY: Sape nak belajar bikin Pomender Ball???

Apa itu pomander ball??? Tgk gambar kat bawah tu...cantik tak??? biasanya pomander ball ni org buat sebagai hiasan semasa majlis kawen atau party....

So hari ni ai nak ajar u all semu bikin pomander ball sendiri..pakai tissue paper je..

1. Mula-mula mesti ade...gunting, tissue paper, dawai dan riben..


2. Buka tissue paper...dan gunting empat bahagian...



3. Kemudian, lipat setiap satunya mcm nak buat kipas...lipat keempat2 kepingan yg dipotong tadi..susunkan bertingkat..


4. Pastu amik dawai, ikat ditengah-tengah..macam ni


5. Kemudian, kopekkan je helaian tisu tersebut..mcm tisu ikea ni ade 3 lapisan...tangan kena lembut ye korang...jgn ganas2 nnt terkoyak...kalau terkoyak sikit, jgn putus asa..teruskan je..nnt tak perasan pon


6. Teruskan usaha mengopek anda sehingga semua nya dh terkopek..kikiki...


tadaaaa dh siap...utk gantung..ikatkan riben...


ok selamat mencuba ye korang...

1 comment:

  1. gud.. lawa dan sangat berguna untuk b2b di luar sana..

    ReplyDelete