Monday, August 19, 2013

DIY : Lets Save The Ugly One


Aku suke sangat tengok program TV berkaitan dekorasi ni... contohnya "Clean House" kat Diva Universal. Gile teruk sepah umah diorang ni sebelum makeover.. OMG, that was bad.. macam tak logik pon hado... 

Sebenarnya rumah aku ni pon penuh dengan barangan yang tak berguna...salah satunya ni ha.. almari dapur buruk ni ha... dari kaler coklat (original color) aku catkan putih... sampai skrg putih pon dh tak brapa putih dah... nak di buang sayang... tgk kat atas tu..almari kasut buruk...En. Suami tak kasi buang..pon simpan jugak...huhuh

So before we trap ourselves into clutter..here is our initiative... "lets save the ugly one..."



Aku pikir-pikir apo kaler plak nak nak cat almari buruk ni..... ting!!! BIRU LAH! So i decided to paint it blue.. beli cat (cap apo dh lupo...RM17 per liter...) Dengan begitu gigih aku mengecat...cat dalam umah okeh... time En. Suami pi outstation 1 malam... hahaha .. kalau nak mintak tolong dia nanti bising..baik aku buat sendiri...timing pon dah chantekk..dia tadek kat umah...hehehehe 

BLINKKKKK!!!!!!! bersinar tak korang.....??????


Aku plan mulanya nak letak all electrical appliances kat atas almari ni... tapi sini tadek plug point jadi x brapa practical... jadi aku letak la pinggan mangkuk x berumah je kat atas ni... Deco2 sikit bahagian belakang cabinet coklat ni... ala2 mcm dinding tempek gambor2... tadaaa bulih laaa..cantik la sikit...



Tetiba mcm terpikir, kalau aku cat je belakang alamari coklat tu cam best kan?? ummmmm pikior dulu..

4 comments:

  1. sangat cantek birunya tu..kalau cik hani pun cik hani takkan buang almari tu selagi dia tak roboh atau dimakan anai-anai..sebab tak mampu nak beli baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah cat balik ni...jadi berguna jugak almari ni... kalau tak sure membazir je kalau buang..kufur nikmat pulak jd nya...

      Delete
  2. Hi Yusai,

    Thanks for dropping by at my blog!
    Really appreciate it!

    I like what you do with the almari. Love the blue! Suitable for kitchen and it add a pop of colour to the area!

    Nurul.

    ReplyDelete
  3. Cik yusai memang rajin la awak ni... tabik spring sket hehehe

    Awak buat saya teruja nak ada rumah comel sendiri.. rumah comel pun boleh deko mcm awak buat ni kan

    Lya

    http://www.nuruldahlya.com/

    ReplyDelete