Wednesday, April 17, 2013

DIY : Closet Overhaul

Naik semak mata ni tengok bilik stor aku yang hampir penuh dengan barang-barang yang kebanyakkannya dah tak boleh guna pon lagi... penuh dengan kotak-kotak berisi baju-baju lama.. peralatan elektrik yang dah rosak tapi en suami sayang nak buang..."boleh betulkan lagi" katanya..
Akhirnya minggu lepas aku berjaya juga pujuk en suami untuk make over bilik store berkenaan menjadi bilik baju..bak kata orang puteh "walk-in closet" gitu...
Bermula dengan aktiviti mengeluarkan semua barang2 dlm bilik store dulu... buang mana yang tak perlu… derma mana yang elok.. and simpan mana yang patut...
Kemudian, en suami start mengecat.  aku pilih Jotun warna kuning..cat biasa, bukan satin finished..murah sahaja...RM27.90 seliter.. kami mengecat dengan berhemahnya.. jadi cukup2 je seliter tu utk 2 dinding...
2
Lepas siap mengecat… kami pasangkan rod baju yang diimport khas dari Ikea Damansara sahaja.. rod tu panjang maksima nya 90 cm (adjustable..nak pendekkan sikit pon boleh).. kami beli hanya 6 rod yang mana satu unit berharga RM19.90 sahaja… murahkannn… (deco kami mmg bajet2 sahaja).
1
Pada satu dinding kami pasangkan hanya setingkat .. manakala satu dinding lagi kami bikin 2 tingkat khas untu baju – baju pendek macam kemeja dan t-shirt..
Ok dah siap…jom kita start mengantung jom…. tadaa….. cantek tak,,,cantek tak..boleh la kan….ala kadar je..
   Photo0375  Photo0378
Haaa…boleh tahan banyakkan? ini pon hanya baju-baju yang selalu dipakai sahaja…baju-baju yang jarang-jarang pakai masuk dalam almari..termasuk baju-baju kerja en suami (permintaan khas nak dok dlm almari jugak.. huh!) Yang kat bawah ni segmen baju kerja aku…tak banyak… dapat la dua rod utk baju kerja…satu lagi pada dinding bertentangan..
Photo0380    3
Kat bawah baju tu since ade ruangan kosong..aku pon letak la rak khas untuk simpan “adik-adik”, stoking, towel, comforter, kain batik..cadar dan macam2 mak nenek lagi la…
‘basket’ tu aku beli kat jusco je.. yang kecik sekali tu RM16.90, tengah RM21.90 dan yang besar sekali tu RM26.90… rak pon dari jusco… RM79.90 … bentuknya boleh ubah2 ikut selera kita nak melintang ke..menegak ke… suka hati… heheheh
Photo0379   Photo0374  
Jadi inilah hasil usaha berpeluh kami weekend yang lepas… berbaloi…dan bajet murah sahaja.. Bagi aku memang selesa sangat kalau ada bilik khas utk baju mcm ni… tak perlu taruk wardrobe mahal-mahal.. cukup hanya sedikit kreativiti…kita dpt bilih baju yang osem…. Pasni taruk iron board dan setereka lah baju anda dengan aman damai disini… (tapi kena pasang kipas dulu…panas derrr… ekeke)
Aku rumuskan perincian bajet utk projek ini seperti di bawah…
1. Cat Jotun (kuning) 1 liter =  RM 27.90
2. Rod besi IKEA (MULIG  Clothes bar, white) = RM19.90 each
3. Rak Jusco (hitam) = RM79.90
4. Basket small = RM16.90
5. Basket medium = RM21.90
6. Basket large = RM26.90
7. Canvas print Paris + New York = RM14.90 each
Till then…selamat make over…
Sai….



21 comments:

  1. jimat dan memuaskan..cik hani suka yang jimat2 ni..
    wordrobe ala-ala diva haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh diva la konon2 kan... tapi member saya kata hanger tu kena tukor... baru mcm diva betul2.. saya pon dah cilok sikit2 idea nak wat letak handbag dari post cik hani kat blog...

      Delete
  2. bestnyaa... kemas jer.
    basket tu mmg da ada siap2 tulis shirts, underware sume tu ye?? tq for sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ miss N... a'aah basket tu memang dah siap ade tulis2 tu... best kan?

      Delete
  3. wahh good idea.. kena buat gini jugak la.. heheheh

    ReplyDelete
  4. bestnye... kat umah ina pun ada satu blk yg kekononya nak jdkn laundry a.k.a stor tp terbiar kosong aje.
    nk buat cam gini la.. sungguh ohsem.

    ReplyDelete
  5. Cantik!!tq 4 sharing!mmg tgh cari idea utk 'walk-in closet' jugak ni..
    hihi...suka lah!! sbb jimat sgt.. :)

    ReplyDelete
  6. Rak jusco tu tak pernah jumpe... nak carik ar.. mcm menarik ar ada siap label underware bagai...ngeeee

    ReplyDelete
  7. salam ziarah..

    bestnyer make over bilik baju..saya pun tgh plan nak buat ni tp bukan nak cat or ketuk2 penyangkut tu..cuma nakk gantikan tmpt gantung baju dengan yg jenis cam kat kedai tu.. member ckp x sampai RM30 rega dia... kat Nilai la.. nak cat or ketuk2, payah sikit sbb umah sewa...dan alang2..insyaallah thn depan kalau ade rezeki pindah apartment sendiri... hehe :)

    ReplyDelete
  8. Assalam.. cun perfecto! sgt rajin mendeko. berkenan betul ngn rak2 kecik tuh :)

    ReplyDelete
  9. Salam sis, Nak tanya, masih bertahan sampai ke hari ini ke penggantung baju2 tu.. tengah cari idea juga ni nak deco rumah.. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, alhamdulillah masih bertahan sampai hari ini walaupon mmg penuh gantungan nya.. memang berbaloi dik...

      Delete
  10. nak tanya, guna paku apa ye utk penggantung baju tu...sy pasang xkukuh, tercabut...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ummu aisyah, hubby saya drill guna skru panjang dlm 1.5 inci.

      Delete
  11. Salam, nak tanya.. masa pasang skru tu mmg kena pasang ada 1 jenis cover skru yg getah ke? Saya pasang semua tak kukuh... uhuhuhu...

    ReplyDelete
  12. Bestnya jumpa entri ni! Sy nak pindah rumah, memang tengah cari2 idea nak buat open wardrobe sebab takmau beli almari. Dah trauma almari kena kulat dulu huhuhu T_T

    Lagipun rumah sewa je so lagi kurang perabot lagi afdhol kan. Driller pun dah ada. Nak tiru macam ni laa :D

    ReplyDelete
  13. asalam akak... ikin punn ade masalah yang macam tuhh .. mmng menarik idea akak .. ikin kongsi bilik ngan adik beradik .. mana nak crik barang2 akak tuh eyhh ... Klau boleh kami nak buat ubah suai bilik kami .. kakak ikin pun beminat

    ReplyDelete

Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...