Wednesday, May 16, 2012

Deco : Striped wall?? are u serious?

Yup...

Kadang-kadang bosan jugak kalau tgk plain wall saja kan... So i decided to add more character to my hallway. Besides of having wall cover @ wallpaper, which definitely will cost me tonnes of money..
I decided to paint stripes to our wall.. yeah stripes!!

I started with 'google-ing' all over the webs.. then i found this very inspiring ideas.. (sorry to picture’s owner..obviously i use your picture without your permission)
    

Picture 1


Dah dapat idea, mulalah daku mengodek gambar hallway dengan menggunakan Nippon Paint Home Schemer i-Colour

Hallway asal – erghhh i hate it… so much..
asal hallway
Pastu main-main dlm Nippon Paint Home Schemer i-Colour. Try vertical stripes.. pastu try plak horizontal stripes… kaler cat yang sesuai pon try2 bega la jugak..
halway_stripes2                   halway_stripes5

Akhirnya bermodel dan berinspirasikan gambar daripada google di atas maka inilah hasilnya…
(maaf gambar semasa proses pembikinan takde..sebab sebuk tolong en suami mengecat..dia yang paling gigih...)

  
Kami pilih vertical stripes untuk menampak ruang hallway ni lebih memanjang.. Cat guna Jotun Majestic Pearl Silk warna lilac ( 1 liter X 2 tin) dan grey ( 1 liter)

1
Carpet hitam penaik seri.. It’s free (lebihan reno di opis..aku rembat le.. hehehe..)
2
1. SKURAR (Plant pot, off-white) RM11.90
2. KVILL (Frame, white) RM15.90 each
3. LACK (Side table, white) RM39.90
 4
1. SÖNDRUM (Frame, white) RM20++

P1010276

Monday, May 14, 2012

Deco : The kitchen...before...and after

Hi there! wow it's almost a year of 'disappearing'..hehehe.. ada sebab sebenarnya lama daku menghilang ni…ekekeke… the truth is..den tadek apo nak tulis…sb tadek benda2 baru yang buat kat rumah tu.. susulan beberapa siri merapu ke IKEA makanya ade la sedikit perubahan yang daku dah buat pada ruangan dapur rumah ku itu.. Asalnya dapur ku kelihatannya macam ni lah… boring.. dapur tipikal..ade basic cabinet je.. yang paling cliche mesti ade drainer pinggan mangkuk tu kan..setuju tak dengan hamba??? hahaha…

Maka ini lah hasilnya… ni gambaran beberapa bulan yang lepas la.. beli benda-benda murah saja untuk improve kan sedikit ruang dapur ku ni.. terutama sekali, aku menyingkirkan drainer yang boring itu (tak puas hati betul dengan drainer tu kan…apa salah dia aku pon tak tahu laaa..hehehe)
Hasil tuaian di IKEA (description mengikut gambar):

   
1. BYGEL (Wire basket, silver-colour) - RM15++ each
2. BYGEL (Dish drainer, silver-colour) - RM20++ each
3. BYGEL (Rail, silver-colour) – RM10++ each
4. BYGEL (S-hook, silver-colour) RM5++ / 10 pieces
5. FINTORP (Cutlery stand, galvanised) RM10++ each
      
1.  ANTONIUS (Shelf, white) – RM15 X 2
2. EKBY STÖDIS (Bracket, black) - RM2.30 X 4
3.  RÄNTA (Countertop lighting, halogen) RM59
4. KVART (Wall/clamp spotlight, silver) RM15++

 
1. HYLLIS (Shelving unit, galvanised) – RM20++

It's look ok...and most importantly it's improved...
   

Tetapi last weekend kami ke IKEA lagi, hajat dihati nak ganti cabinet dapur yang dh usang tu (asal coklat dah di cat putih..sekarang putih pon pudar dah)… hehehe.. survey punya survey yang paling economical adalah stainless steel console + drawer seperti gambar di bawah…. sabgat puas hati…harga pon tak mahal sangat..
 

1. UDDEN (Console, silver-colour, stainless steel) RM325
2. UDDEN (Drawer unit, white) RM269
3. UDDEN (Wire shelf, silver-colour) RM60


 

Cabinet putih ni pulak hanya RM480 je.. bukan IKEA mali…tapi kedai ah chong mali… (IKEA punya mahal de..RM1000++.. tak dayo den) cuma lampu je beli IKEA

1. GRUNDTAL (Spotlight, nickel-plated) RM69  / 2 pieces

We finally satisfied.. what do you say??? Ok la.. bak kata hubby..perfect cara kita… cara poket kita

Update sikit-sikit lagi...



Section seterusnya mcm kita stori dlm entry "Let Save The Ugly One".. ala kabinet lama aku cat balik kaler biru...hehe bergena jugak dia..







Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...