Monday, May 14, 2012

Deco : The kitchen...before...and after

Hi there! wow it's almost a year of 'disappearing'..hehehe.. ada sebab sebenarnya lama daku menghilang ni…ekekeke… the truth is..den tadek apo nak tulis…sb tadek benda2 baru yang buat kat rumah tu.. susulan beberapa siri merapu ke IKEA makanya ade la sedikit perubahan yang daku dah buat pada ruangan dapur rumah ku itu.. Asalnya dapur ku kelihatannya macam ni lah… boring.. dapur tipikal..ade basic cabinet je.. yang paling cliche mesti ade drainer pinggan mangkuk tu kan..setuju tak dengan hamba??? hahaha…

Maka ini lah hasilnya… ni gambaran beberapa bulan yang lepas la.. beli benda-benda murah saja untuk improve kan sedikit ruang dapur ku ni.. terutama sekali, aku menyingkirkan drainer yang boring itu (tak puas hati betul dengan drainer tu kan…apa salah dia aku pon tak tahu laaa..hehehe)
Hasil tuaian di IKEA (description mengikut gambar):

   
1. BYGEL (Wire basket, silver-colour) - RM15++ each
2. BYGEL (Dish drainer, silver-colour) - RM20++ each
3. BYGEL (Rail, silver-colour) – RM10++ each
4. BYGEL (S-hook, silver-colour) RM5++ / 10 pieces
5. FINTORP (Cutlery stand, galvanised) RM10++ each
      
1.  ANTONIUS (Shelf, white) – RM15 X 2
2. EKBY STÖDIS (Bracket, black) - RM2.30 X 4
3.  RÄNTA (Countertop lighting, halogen) RM59
4. KVART (Wall/clamp spotlight, silver) RM15++

 
1. HYLLIS (Shelving unit, galvanised) – RM20++

It's look ok...and most importantly it's improved...
   

Tetapi last weekend kami ke IKEA lagi, hajat dihati nak ganti cabinet dapur yang dh usang tu (asal coklat dah di cat putih..sekarang putih pon pudar dah)… hehehe.. survey punya survey yang paling economical adalah stainless steel console + drawer seperti gambar di bawah…. sabgat puas hati…harga pon tak mahal sangat..
 

1. UDDEN (Console, silver-colour, stainless steel) RM325
2. UDDEN (Drawer unit, white) RM269
3. UDDEN (Wire shelf, silver-colour) RM60


 

Cabinet putih ni pulak hanya RM480 je.. bukan IKEA mali…tapi kedai ah chong mali… (IKEA punya mahal de..RM1000++.. tak dayo den) cuma lampu je beli IKEA

1. GRUNDTAL (Spotlight, nickel-plated) RM69  / 2 pieces

We finally satisfied.. what do you say??? Ok la.. bak kata hubby..perfect cara kita… cara poket kita

Update sikit-sikit lagi...



Section seterusnya mcm kita stori dlm entry "Let Save The Ugly One".. ala kabinet lama aku cat balik kaler biru...hehe bergena jugak dia..







16 comments:

  1. saya dah lama suarakan nak psang rak pinggan attach kat dinding tu kat hubby..
    tapi still pending..

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk kitchen saya yg tadek kitchen cabinet ni bila pasang hanging drainer ni mmg sangat2 jimat space.. cuba la cik hani...

      Delete
  2. suka tgk almari putih tu.. tapi kena jaga la kan sebab putih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, so far sejak pakai ok la takder la leceh sangat nak jaga... tapi kalau ade anak2 kecil maybe mencabar jugak lah...heheheh

      Delete
  3. Kecut Perut..!!!!
    Kagum..!!!
    Ni kira DIY gak apa..
    Dengan kos yang rendah semua nampak mewah dan "Cukup"
    Yang saya paling suka lampu2 tu..
    Pernah teringin nak buat tapi sebab kekangan kos buat tak tau je la.
    Tapi tak sangka, ada caranya..

    Huaaaa... sesak napas..
    Thanks sebab share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tq tq... deko bajet bajet saja awak... jom la try....

      Delete
  4. cantik and kemas !! slalu g nengok kat ikea..xnmpk praktikelnya kat rumah org, now i see.. thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq, happy jugak dapat share idea dengan u olls semua..

      Delete
  5. waaa terbaekkk niiii...gigih korang diy segala all-out...mmg cun!! :))

    ReplyDelete
  6. wah sumenye ikea ek..lya suke..cntik dapor.

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan sis, memang tabik spring la tgk sis deco....dah lama nak deco rumah sendiri mcm nih...tp xtau nk start dr maner....heheh best gak klu sis sudi jd sifu nih....excited...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal fiza, akak deco biasa-biasa saja.. terima kasih atas pujian... hehehehe

      Delete
  8. Assalamualaikum, kalau u nak jual udden set tu bgtau ye.. ctc sy @ haniza888@yahoo.com. sy sdg mncr rangka udden. Tksh

    ReplyDelete

Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...