Wednesday, May 25, 2011

Deco : Sungguh bergaya langsir itu...

Agak-agaknya aku ni dh tersampuk dengan katalog Elyza's Fabric yang baru.. Tgk gambar ni...



Cun tak korang..??? Memang idaman hati la kalau dapat pakaikan tingkap umah aku yg humble tu dengan 'couture' ni... Tidur malam pon tak nyenyak... Aku pon mula la mencari alasan yang munasabah untuk membuatkan aku tak rasa bersalah kalau nak beli langsir baru...gaya?? sebijik mcm ni... roman blind dikawinkan dengan eye-let style curtain... Bergaya kan...? Bold n elegant pada pandangan mata aku....

Aku mula 'google' sana sini nak cari butik langsir yang dekat-dekat area umah aku (ya supaya aku boleh pergi sendiri tanpa ditemani en suami, kalau tak gagal la misi mencari langsir ni kalau dia ikut bersama...hehehe)

Akhir nya jumpa jua... nama butik tu Lantera Curtain @ Equine Park ni je... aku mula la survey harga... pergh boleh tahan kopak jugak la kalau nak tempah langsir mcm ni... Diorang charge..

Roman blind (2 panel windows) : RM350++ (ikut jenis kain)
Eye-let curtain : RM800++

Dalam kes umah aku..perlukan 2 roman blind itu (sb 4 panel windows) plus eye-let curtain......wuiiiii...pinau jap mata... dh over bajet giler la kalau nak dapatkan langsir ni... macam mana ni...mintak dengan en suami bajet ciput je...tahap mampu beli ready made je... so macam mana ye??? nak jugak curtain macam tu!!!!!

Seumur hidup aku..tak pernah tempah curtain...kali ni kalau tempah..kiranya hari ni dlm sejarah... pikir punya pikir... boleh kot kalau nak teruskan dengan misi ini... asalkan aku sanggup berpuasa pada bulan ni dr bershopping benda lain...




Ni la curtain pertama aku... ready made..beli kat Macy's.. harga time tu RM280 kot.. masih pakai lagi...taruk dalam bilik tidur utama...




Haa.. yang ni curtain skrg..damask print ( i loikee!!)...beli masa sale Metrojaya.. murah je ni..after sale 70% sekeping RM49 mcm tu.. jumpa plak matching cushion cover kat Romantika.. RM5 je... murah giler kan...

Sure ade perasan aku mesti nak kawin kan blind n curtain...naper tak pakai sheer curtain saja instead of blind? Sebenarnya, en suami sgt particular bab ketelusan penglihatan orang luar masuk ke dalam rumah. So sheer curtain mmg la perlu dilupakan sebab jarang.. sebab tu aku gantikan blind sebagai langsir siang.. To be sincere, pencahayaan kat umah aku ni mmg tak berapa baik..malap je kalau siang.. tapi bila malam terlebih cahaya plak rase nye...ekekek


Berbalik ke bab nak tempah curtain baru..kalau dipikir-pikir tadek salahnya aku nak tempah langsir plak kali ni..6 tahun kawen pakai yg bajet je...apa salahnya kan... nak merasa... So ptg semalam aku pon decide..aku pergi je la Lantera tu...

Best jugak la layanan tuan punya kedai tu... En. Amran namanya...tapi jenuh jugakla nak mencari kain yg murah tapi nampak hebat... akhirnya aku dh pilih.. damask print base kaler hitam (utk roman blind), untuk curtain plak aku amik plain (bertexture la jugak)...

Jumaat besok en amran nak dtg amik measurement... seminggu lagi siap!! yehaaa...nnt daku tempek hasilnya kat sini ye...

Okeh tu jer...nnt sambung bila curtain dh siap...Chowwwww!!

2 comments:

  1. erm,saya minat jugak deko rumah ni.tp saya duk teres setingkat je dekat bukit jalil.boleh share tak beli mane ek chandelier tu dgn lamp stand?tringin sgt nak camtu..tp sy banyak ke kaler ijau cream sket.coklat gelap pon oklah..email ek di syahida@iris.com.my.nak berbajet mr asben dah bising,nak carik memurah je.

    ReplyDelete
  2. mmg lawa style langsir macam tu.duk rumah sendirik mmg best nak deco mahal2..

    ReplyDelete

Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...