Tuesday, June 7, 2011

Deco : Is it a condo? No..it's a flat actually...

Salam...

Haha..catchy tak tajuk...?? Hehehe..Sebenarnya semalam langsir idaman dah siap dipasang.. so berikut adalah hasilnya... tadaaa...

Tgk tu..first step..tanggalkan dulu curtain lama n blind yg dah tiga tahun tak turun-turun dari tingkap tu...



Kemudian, naikkan sheer curtain...last minutes punya decision untuk tambah sheer untuk mengurangkan ketelusan dikala siang apabila roman blind akan diangkat.. Nice flowing sheer i must say.. am so like it..



Pastu...tadaa...roman blind dinaikkan... wuuuwww...aku teruja sangat time ni..



Kesudahannya, langsir idaman ku..siap dipasang...cumanya aku baru perasaan..curtain plain yg kat tepi tu idea asal ialah nak buat eye-let style, tapi En. Amran tak perasan gamaknya..so masa dikira kos..dibuatkan kos utk french pleat je...French pleat pon ..french pleat la..janji..makcik suka to the max dh ni...











Pada kesimpulannya, aku sangat berpuas hati... rumah nampak lebih cosy dan ruang nampak lebih luas sebab bukaan langsir yang dibesarkan hingga ke tepi..

Alhamdulillah....impian tercapai jua...so what's next in my wish list??

Monday, May 30, 2011

Deco : Transition from Modern Plain to Monochoramatic to Classical Colours

Salam...selamat pagi....

Aku mula berpindah masuk ke Equine Park pada tahun 2007, pada masa itu aku hanya berani bermain dengan warna-warna natural.. dark chocolate n beige..
Bukan apa, mungkin takut mencuba atau terlebih berhati-hati dan hanya bermain dengan elemen-elemen warna senada...

2007 - abaikan lampu chandelier itu kerana deco asal, chandelier pon tarak..



Walau bagaimanapun, pada tahun 2009 aku mula terpengaruh dengan gaya monochromatic hitam dan putih jugak penerapan elemen corak damask yang sangat menonjol dalam gaya dekorasi pada masa itu.. Tidak mahu berlebihan membuat perubahan pada dekorasi, aku hanya menukar langsir, menambah perincian kusyen kecil dan chandelier kristal.

2009


Ternyata, penerapan unsur-unsur monochromatic dan damask berjaya membawa mood dramatic pada kediaman. Sofa putih yang dibeli pada tahun 2004 ini sangat berbaloi kerana ianya masih sesuai digayakan dengan apa jua gaya yg ingin aku tampilkan...

Menjelang 2011, citarasa dekorasi berubah sedikit lagi...bosan dengan monochromatic aku mahu mencipta mood yang lebih dramatik dengan memberanikan diri bermain dengan warna. Warna pilihan utamaku... Unggu gelap dan hitam... Nampaknya kali ni aku lebih terpengaruh dengan konsep moden-klasik dan glamor...

Unggu gelap aku pilih sebagai warna feature wall di ruang tamu.. Aku memilih cat Jotun Majestic Pearl Silk untuk memberikan kemasan berkilat pada dinding. Sangat puas hati...dengan hanya 1 liter aku berjaya menyiapkan feature wall ini dengan 3 lapisan cat...sangat berjimat cermat en suami mengecat..

Cat: Jotun Majestic Pearl Silk (1 liter) - RM38

2011





Berikut adalah wishlist utk merealisasikan deco idaman ku yang terbaru ini..

1) 2 Louise Armchair (Macy's) - RM1,300++ each


2)1 Black modern floor lamp with black shade - USD299++


3)Damask print (Blind) + Faux Suede purple (eye-let style curtain) - RM1,400++


4) Seterusnya bakal difikirkan...hehehe..salah satunya adalah.... cermin dari Jauhari ni..kat SSF Home pon ade..harga..ribun riban jugak la..size utk aku idamkan tu dlm RM2K ade la... gile mahal..simpan hajat dlm hati je le (dari beli cermin mahal2 baik beli meja makan baru or sofa baru kan..)



Wishlist tu cuma keinginan ku utk memiliki..kalau ade rezeki ade..kalau takde..kita syok survey je le... (cam tak biasa..ekeke)

Wednesday, May 25, 2011

Deco : Sungguh bergaya langsir itu...

Agak-agaknya aku ni dh tersampuk dengan katalog Elyza's Fabric yang baru.. Tgk gambar ni...



Cun tak korang..??? Memang idaman hati la kalau dapat pakaikan tingkap umah aku yg humble tu dengan 'couture' ni... Tidur malam pon tak nyenyak... Aku pon mula la mencari alasan yang munasabah untuk membuatkan aku tak rasa bersalah kalau nak beli langsir baru...gaya?? sebijik mcm ni... roman blind dikawinkan dengan eye-let style curtain... Bergaya kan...? Bold n elegant pada pandangan mata aku....

Aku mula 'google' sana sini nak cari butik langsir yang dekat-dekat area umah aku (ya supaya aku boleh pergi sendiri tanpa ditemani en suami, kalau tak gagal la misi mencari langsir ni kalau dia ikut bersama...hehehe)

Akhir nya jumpa jua... nama butik tu Lantera Curtain @ Equine Park ni je... aku mula la survey harga... pergh boleh tahan kopak jugak la kalau nak tempah langsir mcm ni... Diorang charge..

Roman blind (2 panel windows) : RM350++ (ikut jenis kain)
Eye-let curtain : RM800++

Dalam kes umah aku..perlukan 2 roman blind itu (sb 4 panel windows) plus eye-let curtain......wuiiiii...pinau jap mata... dh over bajet giler la kalau nak dapatkan langsir ni... macam mana ni...mintak dengan en suami bajet ciput je...tahap mampu beli ready made je... so macam mana ye??? nak jugak curtain macam tu!!!!!

Seumur hidup aku..tak pernah tempah curtain...kali ni kalau tempah..kiranya hari ni dlm sejarah... pikir punya pikir... boleh kot kalau nak teruskan dengan misi ini... asalkan aku sanggup berpuasa pada bulan ni dr bershopping benda lain...




Ni la curtain pertama aku... ready made..beli kat Macy's.. harga time tu RM280 kot.. masih pakai lagi...taruk dalam bilik tidur utama...




Haa.. yang ni curtain skrg..damask print ( i loikee!!)...beli masa sale Metrojaya.. murah je ni..after sale 70% sekeping RM49 mcm tu.. jumpa plak matching cushion cover kat Romantika.. RM5 je... murah giler kan...

Sure ade perasan aku mesti nak kawin kan blind n curtain...naper tak pakai sheer curtain saja instead of blind? Sebenarnya, en suami sgt particular bab ketelusan penglihatan orang luar masuk ke dalam rumah. So sheer curtain mmg la perlu dilupakan sebab jarang.. sebab tu aku gantikan blind sebagai langsir siang.. To be sincere, pencahayaan kat umah aku ni mmg tak berapa baik..malap je kalau siang.. tapi bila malam terlebih cahaya plak rase nye...ekekek


Berbalik ke bab nak tempah curtain baru..kalau dipikir-pikir tadek salahnya aku nak tempah langsir plak kali ni..6 tahun kawen pakai yg bajet je...apa salahnya kan... nak merasa... So ptg semalam aku pon decide..aku pergi je la Lantera tu...

Best jugak la layanan tuan punya kedai tu... En. Amran namanya...tapi jenuh jugakla nak mencari kain yg murah tapi nampak hebat... akhirnya aku dh pilih.. damask print base kaler hitam (utk roman blind), untuk curtain plak aku amik plain (bertexture la jugak)...

Jumaat besok en amran nak dtg amik measurement... seminggu lagi siap!! yehaaa...nnt daku tempek hasilnya kat sini ye...

Okeh tu jer...nnt sambung bila curtain dh siap...Chowwwww!!

Tuesday, May 24, 2011

Inspirasi Deko?

Yup inspirasi deco... aku ni bukan la seorang yang terer sangat kalau bab2 deko ni... tak pernah pon dok pi belajaq secara formal pasal home decor ni... cuma apa yg aku perasan aku ni hebat bab cilok mencilok idea2 orang... ala tengok2 berkenan pastu try bikin sendiri laa... dari segi bajet plak, ciput je.. tapi gaya mesti mau ada..hehehe


Kalau dari segi gaya pulak, asik berubah-ubah ikut peredaran masa dan trend terkini... kalau dulu rumah sewa pertama aku di Keramat, aku deco berkonsepkan moden minimalis... pendek kata simple n kemas je la..ala orang baru kawen... barang pon tak banyak lagi..that's why la minimalis...ekekeke ngelatkan? layan gambar kat bawah...

 

   




Rumah kedua plak di Mahsuri Setiawangsa, rumah ni mmg deco asal dh cantik... time ni menyewa rumah maksu aku... maksu dh siap pasangkan stripey wallpaper.. cantik.. so aku cuma blendkan je dengan perobot aku yg sedia ada.. takde konsep sangat sebenarnya... just adapt apa yg ada... nak gambar?? sat..sat masih dok selongkaq hard disk ni dok mencari...nnt jumpa ai tempek sini...

Rumah ketiga...jeng-jeng-jeng..harap-harap boleh jadi rumah sendiri nanti.. itu sebab beriya sikit.. location: Equine Park.. middle cost apartment.. yang ni aku akan buat entry berangkai utk tunjukkan proses make-over... deco adalah syok sendiri berinpirasikan 'art deco' dan 'hollywood glamour 1950' .. (entah iye ke tidak tu konsep tu...men belasah je.. sape yg pandai nnnt tegur erk kalau salah...)



Orait nnt kita sambung untuk entry make-over Equine Park ye...bubbbbbyyyeeee y'allll

Friday, April 1, 2011

Entry Pertama

Salam,

Wow! Setelah lama memendam hajat untuk berbelog..akhirnya tadaaaaa... here i am..

Perkara paling crucial yang aku dipikirkan adalah tema belog ni... apa yang aku nak tulis ye...??? takkan nak tulis kesah rumah tangga??? takkan nak cerita pasal anak saja??? takkan nak tulis pasal gossip??? ummmmmmm...... pening-pening...

Pikir punya pikir punya pikir... ting!!! "tulis pasal home decor lah" lagi pon ini lah obsesi ku selain obses terhadap anak sendiri...ekekek..

So...next entry kite cerita pasal home make over dulu erk!!

Adios! (eh ade ke org baca belog aku neh??? belasah jer laa...ekeke)

Deco: Dining Area

Ok cerita dining area pula... Ni la dining area a.k.a meja makan kami... kuang kuang kuang.. Kerusi Eames tu aku beli kat Lazada, per...