Monday, August 29, 2016

Inspirations: Melihat Impian Di Depan Mata

Assalamualaikum...

 Hilang...timbul... hilang.... timbul... 

Apalah nak jadi dengan aku ni.. asik-asik hilang ja..  naik bersawang blog ni dibuatnya..

Sesungguhnya takde project / update baru yang menarik untuk di post kan.. hari ni pon sebab mood kelaut sikit nak buat kerja, jadi aku pon update lah sikit blog ni...

Saja la nak habaq, aku ni baru berpindah opis.. masih di jabatan yang sama cuma berpindah ke bangunan baharu.. Alhamdulillah dapat la berubah angin.. ye la kat opis lama since 2009 lagi.. Berubah angin ni elok jugak untuk reset balik minda dan update sikit semangat yang makin lama makin pudar ni.. Cuma yang tak baik nya.. penat la kalau pindah-pindah ni..

Tapi entry kali ni aku taknak cerita lagi bab opis baru.. tu aku simpan dulu untuk next entry sebab bilik di opis baru ni belom settle lagi.. masih kelibut lagi. tunggu naaaa..

Cuma entry kali ni aku nak dedikasikan khas untuk Anjang aku.. (mak sedara belah en suami). Anjang baru pindah ke rumah baru.. actually rumah ni dah 2-3 tahun dibeli tapi tak duduk sebab anjang and the gang duduk kat UK. Baru balik sini dalam tahun lepas. So rumah ni kira baru siap renovate dan anjang pon duduk hujung minggu saja. Anjang masih tak pindah dari rumah lama sebab rumah baru ni kena redah jem dalam 40 minit setiap pagi nak pergi kerja.

Aku n the gang pon baru first time sampai umah baru ni. Kebetulan mak mertua ku datang KL dan special request anjang ajak mak mertua aku datang umah baru nya ni.. Sepanjang jalan anjang asik cakap "Ala umah kecik je".. Aku dalam hati "Ye la tu kecik" sebab setahu aku Semi-D yang anjang beli.. idok le kecik kot..

Kami sampai dah Maghrib.. huhu jadi gambar luar rumah.. tak berapa cantik la.. gelap je.. jadi aku tak snap gambor... hahaha



Amboi baru nak masuk pintu aku dah terkesima... meja tu cermin, cermin kat dinding tu.. memang la idaman hati ku.. Allah.. Subhanallah.. cantiknya..


Tengok sofa plak.. Ya Allah.. pon idaman hatiku tahun lepas... heheh tahun ni taste ade perubahan sket.. hehehe.. kaki coffee table tu Chanel okeh!...hahaha.. Anjang gelak je bila aku tegur kakai meja tu.. dia kata "Mata tu nampak je ye!"...hahaha opkos la anjang..


Adoiii kemain cantik cermin dan bunga harum sundal malam tu.. mmg matching ngat-ngat.. Tapi aku tak berapa berkenan stool tu.. kalau lapik nya 'biru turquiose' instead of printed tu aku suka.... heheh sorry anjang..


Ni pulak dining area.. 


Sebelah dining area ade kitchen island ni.. lebih mcm breakfast area sini.. Owh makmertua interframe plak..


Dapur ni kecik sikit, sebab design rumah ni macam banyak sekat-sekat.. Patutla anjang asik cakap umah kecik..umah kecik... hehehe


Jom kita pi bahagian atas pulak..



Family hall... tempat lepak.. 


Master bedroom.. aku suka giler bedside table anjang tu..


Master bathroom dlm master bedroom...bapak besaq baq hang... siap ade bathtub/jakuzi, ruang shower dan ruang 'jamban'... Rumah ni ade 5 bilik dan 5 bilik air.. jenuh la nak maintain anjang ooiii..



Ruang tangga


Part pinggan mangkuk ni aku macam nak pengsan sikit.... wahhhhhhhh best giler set pinggan ni...



Anjang beli UK, katanya kat sini mahal boleh cecah RM100 sekeping pinggan.. tapi kat UK anjang beli warehouse sales.. banyak giler setnya aku kira agak2 pinggan je dlm 30 keping.. bunganya unik.. set ni bunga macam2 corak.. tak standard which i like to the max.. macam nak mintak beli satu set, tapi aku malu, maka diam je le.. hahah..


 Ni brand pinggan ni.. aku ni la first time dengar.. korang pernah dengar?


Tu je lah nak cerita... Subhanallah.. Allah tunjuk impian aku depan mata, tak dapat pon, tengok je pon dah seronok... semoga ade rezeki aku juga.. Amin..



Monday, March 21, 2016

Coming soon : Black & Yellow



Projek minggu hadapan... apakah? Tungguuuuuu

Wednesday, March 16, 2016

Deco: Bilik Tidur 'Dark Blue' ke 'Balai Polis Blue'




Sumber : Google


Aku kalau tak kuat berangan bukan aku namanya.. angan-angan terbaru adalah nak make over bilik tidur ku.. skrg ni mmg tadek decor apa-apa pon dalam bilik.. simple je.. dinding putih, perabot kaler coklat.. lampu tido pon tadek.. pakai lampu kalimantang saja.. hehehe..

2 minggu lepas, dapat la mood sikit nak mengecat, jadi aku pon gigih la ke kedai cat mencari cat berwarna biru gelap mcm dlm gambor kat atas ni .. siap aku pakai baju dark blue mcm ni utk buat rujukan kat colour card nanti... (poyo!)

Sekali sampai kat kedai, aku pon mula la pilih-memilih... Biasanya aku suka cat Jotun, kali ni nak try
cat Dulux.. untuk seliter beza harga dlm RM2 gitu la kot dengan Jotun..


Ni kaler yang aku pilih, SubZero Blue.. aku pilih lighter sikit drpd kaler yang aku nak asalnya.. (tetiba menjadi cuak takut terlalu gelap sangat pulak..). Aku beli 1 liter dulu, cukup utk satu dinding kot.. RM25++.. kachinggg!

Balik rumah aku start mengecat.. En Suami takde sb dia balik kg.. jadi konon2 gigih nak mengecat sendiri... sampai la sakit pinggang segala.. Namun.... lepas dh buat 2 layer.. baru perasan.. BUKAN BIRU NI YANG AKU NAKKKK!!! ARGGGGG!! Tension nya aku!!!

Korang tahu biru apa??? Biru balai poliss... tahu biru balai polisss?? Tengok ni...

Ni balai polis....



Ni pulak biru dinding aku... sama kan.. sedih sangatttttt!


Punah harapan nak deco-deco biru-kuning... 

Sumber : Google

Kaler dah lari.. mood pon dah kelaut.. kena tunggu mood datang balik baru boleh sambung deco.. setakat sekarang masih dalam kesedihan...

Huhu