Monday, August 19, 2019

Travel : Melbourne, Australia - Sebuah Perjalanan Demi Kebahagian Ayahanda & Bonda Tercinta




Alhamdulillah, syukur kehadrat Allah SWT semua perancangan akhirnya menjadi kenyataan. Syukur kerana perjalanan kami dipermudahkan dan lancar tanpa sebarang kejadian-kejadian yang tidak diingini. Hanya kepada Allah kami letakkan keyakinan dan luahkan segala kesyukuran. 

ALHAMDULILLAH

  Day 2: Mt Buller

 Day 3: Great Ocean Road

Day 4: Melbourne CBD


Insyaallah dalam next posting aku ingat nak share dengan korang tentang urusan di imigresen, keramahan orang-orang Melbourne, saat-sata cemas dan tips-tips yang tak seberapa dengan korang.

Friday, June 14, 2019

#roadtoAustralia2019: Proses Mohon VISA Australia




Salam korang.. ha kali ni aku nak share macam mana nak apply visa Australia.. actually banyak dah bolgger-blogger lain dah share pasal ni.. tapi sebab aku sayang korang maka aku share juga dalam blog aku ni ya.. hehehe

Actually aku apply for visa dulu sebelum beli tiket, sebab takut risiko visa tak lulus nnt karang membazir lak tiket yang dah terbeli tu kan.. aku pun bukan orang kaya nak bazirkan ribu-riban..

Untuk memohon Australia Visa ni ade 3 cara, sama ada korang guna travel ejen, website pihak ketiga atau mohon direct melalui portal rasmikerajaan Australia.

Option 1: Mohon melalui portal rasmi kerajaan Australia https://www.eta.homeaffairs.gov.au/ETAS3/etas


Beza antara ketiga-tiga method ni hanya pada caj visa itu.. jadi aku apply sendiri melalui laman portal rasmi. Bayaran nya hanya AUD20 atau lebih kurang RM59.90. Lepas selesai, korang akan dapat emel ni dan boleh check ETA.




Lepas dapat notification email, korang boleh print out visa details melalui https://online.immi.gov.au/evo/firstParty.
 



Option 2: Mohon melalui website pihak ketiga di https://australianvisaauthority.org/

Masa mula-mula aku google keluar link ni. Rupanya ini adalah link third party so diorang caj lebih mahal dalam USD40 ..mahal giler..


Option 3: Mohon melalui travel agent

Kebetulan kawan aku adalah travel agent, jadi aku tanya dia..dia caj RM20/visa plus AUD20 caj kerajaan Australia. So kalau confident nak apply sendiri, bolehlah guna khidmat travel agent ni.

Thursday, June 13, 2019

#roadtoAustralia2019: Dugaan, Cobaan dan Perubahan






Since last update bulan Mac hari tu, macam-macam dugaan, cobaan dan perubahan telah berlaku dalam tempoh tersebut... Allahuakbar mencabar sungguh... Semoga perancangan kami ini dipermudahkan.

 CABARAN: Loan tak lulus sebab PTPTN

Sememangnya aku cuba bersedia dari segi fizikal dan mental untuk menempuhi segala dugaan dan cabaran sebaik saja aku decided nak buat trip family ni. Cabaran yang paling besar sudah pastilah berkaitan mencari dana untuk menjayakan impian percutian ni.

Memang dari awal aku dah susun strategi bagaimana nak cari duit yang cukup untuk fully sponsor both of my parents termasuk kami 3 beranak. Total peruntukan yang aku perlukan lebih kurang dalam RM15 ribu.

Selain dari menyimpan, of course la aku ade plan nak buat loan sikit.. Nak jadikan cerita pasal loan ni, aku dengan penuh yakin la submit la loan aku kat satu bank ni.. kebetulan bank masuk gaji dan bank yang sama bagi loan kereta aku.. confident lulus la sebab aku takde miss bayor kereta dengan bank ni..

Aku dengan bergaya nya pergi la bank ni , isi borang.. Pegawai bank tu siap ckp "sikit je puan mohon ni, kalau ikut kelayakan puan boleh mohon banyak lagi ni, taknak try ke puan" .. Aku pon ckp aku just nak pakai sikit ni je.. mohon banyak-banyak kang tak mampu nak bayar pula...

Then pegawai tu pun key-in la dalam sistem (sebab aku buat alasan kononnya urgent gile la aku nak pakai duit, terus dia proses takperlu tunggu 7 hari).. Masa pegawai tu key-in, muka masih senyum-senyum...pastu dia dah start kerut-kerut kat dahi... Cuak giler aku tengok reaction dia.. Sekali dengan berat hati dia cakap "Maaf, puan loan puan ni tak dapat diluluskan" ...WHAT??????????? biar benar??? Aku pon ckp la aku mmg xde miss bayar loan sebelum ni..sangkut kat mana?? Dia ckp "PTPTN".....

Hah! aku ni PTPTN dah buat Ujrah dan bayar pon buat potongan gaji la weiii..... Aduhhhhhh.. Punya lah pening kepala hotak aku memikirkannya.. Aku pon terus masuk kereta ajak encik suami pi Bank Negara..nak print penyata CCRIS..nak tengok kat mana tak kena..


 Actually korang boleh juga online, tpi sebab aku first time dan belom register maka aku kena ke kiosk la..

Sampai di Bank Negara aku terus ke kiosk untuk print penyata.... Giler kentang.. pada statement tu line PTPTN keluar nombor "5,5,5,5,5,5" maksudnya apa tau tak??? ADA TUNGGAKAN 5 BULAN la tu... Adoiiiiii cobaan apakah ini...

Ni contoh penyata CCRIS kat Google... ni bukan aku punya tau.. ko tengok org ni lagi giler kentang.. nombor-nombor 149,107,146... tu adalah penunjuk berapa bulan tunggakan. Kalau nak lulus loan korang punya penyata kena "0,0,0,0,0," je


Tak berlengah lagi aku ajak en suami ke HQ PTPTN kat KL Sentral.. niat dihati aku nak serang PTPTN ni..kurang asam betoi.. Sampai kat sana, opis PTPTN pon dah pindah rupanya.. nasib baik pindah ke Bangunan TH sebelah tu je.. menapak plak aku..

Sampai sana..aku pon mukadimah dengan pegawai PTPTN tu... dia pon klik-klik check dalam sistem nya.. "Maaf puan, selepas puan sign Ujrah, ade gap 5 bulan sebelum potongan gaji dibuat, masa gap tu puan tak bayar ye?"

"Eh kena bayar erk? saya dah sign potong gaji, jadi saya tunggu u all potong tp tak potong-potong"

Owwhhhh rupanya kepada korang yang buat Ujrah dan minta bayaran secara potongan gaji, jika bulan berikutnya masih belum potong gaji, maka pandai-pandai la bayar secara biasa dulu sehingga gaji dah dipotong  ya.. Jangan jadi macam aku, confident lebih nak serang PTPTN.. padahal bodoh sendiri.. Adooiii la...

Settle bab tu, aku pergi semula bank tadi..sekali pegawai tu kata sb aku dah submit loan tadi, maka aku takleh submit dah permohonan dengan bank yang sama at least dlm tempoh 3 bulan ni.. Adoi jem lagi.. Berlagak la bank ni..baik takpe, aku cari bank lain! tadak hal banyak bank lain lagi...

Syukur Alhamdulillah, loan aku lulus selepas 2 hari ... fuh cobaaannn

PERUBAHAN: Adik perempuan aku dan 3 anak tak jadi ikut

Sedihnya tak terkata... aku dah berangan seronoknya trip ni sebab semua adik-beradik dan anak-anak sedara ikut sekali.. sure meriah..

Adik aku ni dan 3 anak nya dah siap buat passport dan Visa pon lulus... suddently dia cakap dia tak jadi nak ikut kitorang.. atas sebab-sebab yang aku tak boleh jelaskan kat sini...

Sayangnya.... kesian budak-budak bertiga tu..

Actually adik lelaki aku yang single sorang tu, dah offer nak sponsor Cimi,  anak sulung adik perempuan aku, tapi mak dia tak kasi sebab nak beri keadilan kepada 2 lagi... OK la fair la kan...

Jadi kami semua redho..perancangan Allah lah yang lebih baik.

So as for now, yang confirm nak pergi adalah 8 orang sahaja, instead of 12 org sebelum ini.

Baru je berangan nak bergambor mcm ni.. anak sedara 3 beradik + anak aku..huhuh


Thursday, March 28, 2019

#roadtoAustralia2019 : Detailed Itinerary


Assalamulaikum....

Dah lama aku tak bersiaran.. maklumlah perjalanan nya lambat lagi, lebih kurang 5 bulan lagi. Tarikh asal perancangan percutian kami ni adalah 14 - 19 Julai 2019.. tetapi memandangkan ade sedikit perkara yang perlu diselesaikan maka kami terpaksa ubah tarikh ke 11 - 15 Ogos 2019 (sempena cuti sekolah dan raya haji).

Sebenarnya mak abah dah hampir bertukar fikiran taknak pergi sebab risau nak tinggalkan tok dan tokwan jika tak ada yang jaga. Alhamdulillah kami dah bincang dengan pakngah (satu-satunya adik mak) untuk ambil cuti dan balik jaga tok dan tokwan sepanjang seminggu kami disana. Syukur pakngah setuju (tapi dia belom bincang dengan bini dia la..) 
Harap jangan la tak jadi pulak pakngah ni..

Last weekend aku balik kampung, kononnya nak meeting pasal percutian ni la.. adik-adik aku dah haruk nak kan detailed itinerary (biasalah mereka pandai order je) maka aku gunakanlah masa rehat hari jumaat hari ni untuk detail kan itinerary.

So inilah itinerary setakat hari ni..  harapnya percutian free &easy kami ni taklah terlalu padat dan meletihkan.


Aku rasa lepas ni aku nak kena meeting lagi la..kena lantik AJK pulak.. habis semua aku yg pikir, yang lain tu pon kena buat kerja juga. Tak gitu?

 Semoga dipermudahkan.


Thursday, November 15, 2018

#roadtoAustralia2019 : Travel Planner


Sejak aku dan adik-adik semua bersetuju dengan plan nak pergi melancong main salji ke Australia pada tahun depan, kami bukan main excited lagi.. Hari-hari 'meeting' dalam group wasap bincang pasal persediaan ke sana nanti..

Plan pasal bila nak beli tiket flight, booking kereta ke van, sewa rumah sebijik je dua bijik..rancangan perjalanan nak gi mana.. nak kuruskan badan (ni angah).. macam-macam lagi la.. Tapi macam biasa la aku sebagai kak long le yang kena plan semua..

Jadi dah menjadi rutin bagi aku untuk catat semua perancangan daripada segi budget, itinerary, shopping sampai ke cara-cara posing untuk bergambar pun aku plan.. Dulu buat planner takde nye nak masukkan contoh posing, tapi kali ni aku bersedia awal.. Almaklumlah aku kan 'tiang bendera' tak pandai bab posing-posing ni..

So saja nak share dengan korang planner #RoadtoAustralia aku ni.. aku buat guna MS Excel je.. haha



Macam aku cakap tadi, aku hanya gunakan MS Excel sahaja. Muka hadapan sekali aku letakkan bajet yang diperlukan. So kat sini aku tunjukkan hanya basic budget mcm flight ticket, accomodation, car rental, entrance fees, visa dan kos passport.

Memandangkan flight tiket adalah kos yang paling mahal, maka kami set nak beli gaji bulan Mei 2019 nanti.. sekarang masa untuk 'berpuasa' dulu..Aku survey harga tiket Air Asia sekitar RM1400+(w/out luggage) dan RM1600+ with luggage.

Oleh kerana jumlah ahli rombongan kami adalah 12 orang, maka untuk sewaan kereta lain tak bukan kami kena sewa van. Aku buat perbandingan juga jika aku sewa 1 MPV dan 1 sedan, tapi jatuh lebih mahal berbanding sewa van.. Jadi van pon van lah!


Daripada survey, aku dapati harga sewaan di apecrental.com ni boleh dikatakan murah. RM1998 adalah sewaan utk 5 hari + fully covered insurans (jika accident ke/ calar ke) + sewa GPS + 1 extra driver (free) + Roadside cover (bantuan kalau kereta rosak)


Untuk tempat nak tidur pula, aku sewa apartment jenis 2 atau 3 bilik melalui booking.com. Max number of occupancy dalam 6 org, kami pula 12 org (8 dewasa, 4 kanak2). Aku cuba contact host yang aku book tu tanya tentang boleh ke duduk lebih dari maksimum..jadi waht do you expect? of cource la dia jawab kena book 2 apartment... Demi mengurangkan kos, aku cuba tanya member aku yang pernah beberapa kali ke Melbourne tentang sewa apartment ni.. dia cakap "masuk je kak, diorang pon macam kita kat sini..sumbat selagi muat" hahahahha maka baiklah! I follow... kikiki selamat duit aku.


Page seterusnya adalah itinerary. Aku list down siap-siap tempat-tempat yang akan dilawati. Memandangkan perjalanan ini adalah 'free and easy' maka pergi yang mana sempat le.. Ikut kederat dan tenaga yang ade... Almaklumla travel dengan orang tua dan kanak-kanak tak boleh ambitious sangat.


Next page adalah preparation barangan yang perlu dibeli. So aku senaraikan keperluan yang aku perlu beli kepada mereka-mereka berkenaan. Masih belum complete.. baru sempat survey winter coat dan luggage bag saja. Tu pun survey kat Shopee je sebab murah...


Dan page terakhir aku kumpulkan shot-shot menarik atau contoh untuk kami posing nanti.. Alhamdulillah adik aku, setuju nak beli camera baru.. mirrorless apetah.. semoga gambar-gambar semua gempak mcm ni.. Aku suruh dia pratice tangkap gambar dalam 7 bulan ni.. hehehe

So itu saja setakat ni.. nanti sambung jika ade updates.. till then..babai!

Thursday, November 1, 2018

#roadtoAustralia2019 : Mt Buller, VC Australia (Jun / Julai 2019)




Entah kenapa sejak adik hantar gambar abah dari sisi belakang tengah bertungkus lumus buat kerja welding, aku rasa macam sebak.. Ye lah, dah nak masuk 10 tahun aku direzekikan Allah dapat bekerja dalam sektor awam berjawatan tetap tapi tak sekali pon lagi aku berpeluang bawa mak abah jalan-jalan ke mana-mana.

Tiba-tiba Allah gerakkan hati aku, sementara mak abah masih sihat dan seronok nak berjalan-jalan, cubalah ikhtiarkan cari duit dan masa untuk bawa mereka berjalan jauh sikit. Sebelum ni banyak kali dah ajak mak abah jalan-jalan sekitar Malaysia, tapi selalunya mak akan jawab, tak berapa ade duit ni tak seronok nak jalan-jalan. Dulu mak kata selagi dia belum pergi haji, dia takmau jalan-jalan ni.. tapi lepas balik haji pon bila ajak mak abah mereka macam tak berapa nak berjalan-jalan ni.

Lepas pikir-pikir mendalam mana nak cekau duit, aku pun mengutarakanlah perancangan ni dekat en suami.. dia pon ye tak ye ke aku ni.. bukannya sikit2 duit nak pergi jauh tu.. tapi aku cakap, kalau tak nekad dalam hati mmg la tak kuat semangat nak mengumpul dan berjimat.. ade je le setiap bulan nak membeli apa2 yg kadang-kadang tak penting pun.. Alhamdulillah en suami setuju. Anak pulak macam taknak excited dulu sebab mama ngan abah selalu membunuh harapan dengan calcel plan last minutes....huhuh

Jadi aku pun try la bagi tau mak pasal plan ni... Syukur Ya Allah, mak dan abah nampaknya excited nak pergi.. cuma ade la mak cakap nak kena la cari duit bekal, dia mcm tak best kalau xbawa duit sendiri walaupon fully sponsored.. takpa la mak, janji mak abah setuju...

Aku pada awalnya plan nak pergi berlima saja, tapi rupanya adik-adik aku pun teringin nak join..maka percutian ni akan jadi rombongan anak pak usop le... adooii..

Kenapa nak pergi bulan Jun / Julai... pertamanya sebab utama nak pergi main salji di Mt. Buller. Musim sejuk di sana bermula bulan Jun hingga Ogos.. so plannya lepas raya insyaAllah.. semoga Allah izinkan.

Sekarang dalam tempoh menabung, target nak beli tiket pada bulan April. Mudahkanlah usaha kami Ya Allah... amin....

Monday, October 15, 2018

Travel : Seoul, Korea 2018 (Part 2 : makan-makan-makan)


 


Wah part makan-makan ni yang paling excited nak cerita.. Suka sangat nak share pengalaman dengan kawan-kawan terutama yang tak pernah makanan Korea ... macam aku..

Kalau jumpa restoran Korea kat Malaysia ni tak hingin nya aku nak masuk.. kecuali Seoul Garden, tu pun sebab sahabat dan bos yang belanja.. ade la 2 kali.. hehehe tapi tu la memang yang aku makannya daging grill tu je la.. kimchi bagai memang aku tak sentuh langsung..macam takleh telan je rasanya.

Aku sampai dihotel lebih kurang jam 12.00 tengahari.. Alhamdulillah oppa hotel kasi check-in awal.. bolehlah kami meregangkan kaki dan makan-makan sikit bekalan yang dibawa dari Malaysia..


Haha ini saja bekal yang aku bawa dari Malaysia... gamble giler.. buatnya takde makanan Halal kebuluran aku ka Korea.. heheh tapi aku dah research, ade makanan halal disana..heheheh

Sampai saja dihotel aku sudah kelaparan, walau pon dalam flight sudah breakfast tapi aku makan gitu-gitu saja sebab omelet yang kami order takleh terima dek tekak aku... terus aku panaskan Nasi Goreng Kampung bekalan dari tanah air..

Alhamdulillah sedap nasi goreng ni, siap ade ikan bilik goreng lagi. Highly recommended perisa nasi goreng kampung ni je, yang lain tak berapa sedap. Harga utk nasi goreng, nasi goreng cina dan nasi lemak biasa ni RM5.20 dan nasi lemak rendang tu yang mahal sikit RM6.20

Dinner Day 1 : Yang Good Halal BBQ, Gangnam

Oleh kerana tengahari dah makan bekal, untuk dinner kami mulakan misi mencari makanan halal. Yang aku dah research adalah sebuah restoran BBQ halal namanya Yang Good Halal BBQ.

Ni ha alamatnya,
Yang Good Halal BBQ
15, Nonhyeon-ro 95-gil, Gangnam-gu | Pyeonghwa Bldg. 1F, Seoul 06131, South Korea (Gangnam / Nonhyeon / Yeoksam)
+82 2-567-7060
 
Ini Sarah, dialah tourist guide kami sepanjang 4 hari kami kat Seoul. Sarah dulu buat attachment dipejabat kami, terharu sangat sanggup dia datang dari jauh (2 jam perjalanan) siap bawa beg besar semata-mata nak temankan kami selama 4 hari.  Kebetulan sangat Sarah balik ke Korea untuk renew visa. Dia sekarang bekerja di Silikon Valley, USA. Hebat baq hang!

So inilah menunya, harganya berada dalam kategori mahal la bagi aku...tapi rasanya yang sangat sedap buat kita pejam mata je lah kat harganya tu...


Duduk je, belum order terus palayan hantar side dish.. gini gaya takleh nak lari tak jadi makan lah.. hehehe..mesti kena makan..berdesup makanan sampai..


Kami order lamb skewer (KRW13,000), marinated lamb (KRW 20,000) dan marinated chicken (KRW15,000) dan Soybean Paste Stew (KRW5,000) dan Nasi Putih (KRW1,000 each) .. kami share-share.. Nampak tak muka kelaparan amatsss..


So side dish yang diberi adalah kimchi, pickles, salad, mayonis dan sos chili. Macama aku cakap tadi, ni first time tau makan makanan Korea.. kimchi tu semua first time... tapi tak sangka aku sedap sangat makanan kat Yang Good ni.. nampak tak licin mangkuk aku.. hahaha... 


Day 2: Untuk lunch kami hanya makan vegetarian menu kat hotel, sebab hari conference kan. So nothing special biasa sahaja. Basically malam kedua kami keletihan lepas bershopping sakan di Nadeamun dan Myeongdong. Kami target nak makan street food saja di Myeongdong tapi kebanyakan gerai sudah tutup sebab hujan dan kami pun sampai lewat kerana kami ke Nandeamun dahulu. Jadi malamnya makan bekal sahaja di hotel. Kawan aku bawa rendang hitam yg sodap, dia makan dengan nasi putih yg boleh dibeli di kedai serbaneka di Korea, just panaskan sahaja. Aku just makan nasi goreng cina dan Sarah makan nasi lemak biasa. Dulu masa kat Malaysia aku ingat lagi Sarah suka makan nasi lemak dengan roti boom. Tapi nasi lemak instant ni dia kata tak sama rasa sb rasanya 'instant'..hehehe


Day 3: Coffee, Kimbab dan Eid Restaurant Itaewon

Hari kami bermula dengan minum coffee free kat hotel lounge di tingkat paling atas hotel kami.. oo rupanya ade tempat santai dan boleh mengopi free disini...

 

Siap ade stove lagi...rugi tak discover tempat ni awal2 lagi..


Hari ketiga adalah hari palinggggg best dan paling penat...kami habiskan separuh hari di Gyeongbokgung Palace. Merepek pakai hanbok le, bergambar bagai nak rak..hehehe... Habis je 2 jam masa sewaan hanbok kami kembali ke kedai untuk pulangkannya. Sarah yang baik telah belikan kami makanan ni, tatau nama tapi mcm chakoi berintikan kacang merah.. dah la hujan, lapar plak tu.. mmg 2 ketul sorang xcukup la Sarah ooiii..


Lepas dah makan sikit, ade le tenaga nak teruskan lawatan ke Bukchon Hanok Village.. lepas selesai di hanok village, kami naik teksi balik ke hotel. Berdekatan hotel ade sebuah kedai yang menjual kimbab vegetarian. Kedai ini sebenarnya ade juga jual menu yang tidak halal, tetapi kaunter pembikinan kimbab ini berasingan dengan dapur, kaunter ini dibahagian depan. Kimbab ni adalah nasi putih digulung dengan seaweed inti dalamnya hanya sayur sayuran. Aku hanya boleh telah 4 slices sahaja. Tu pun sebab lapar yang amat. Syukur sangat sebab ade Sarah, dia layankan je kami tanya macam2 pasal ingredient dan apa benda dalam makanan tu semua..


Mesti ramai yang tertanya-tanya bagaimana dengan peralatan pinggan mangkuk, sudu yang digunakan? Tak perlu disertu @ disamak? Aku beri link ini untuk rujukan ya..


Manakala untuk dinner pula kami dengan gigihnya mendaki bukit di Itaewon untuk cari restoran Eid ni. Owner restaurant ni Korean Muslim. Aku order bulgogi untuk dinner. KRW10,000. Mahal juga..RM37.20 duit kita.. adoiii

 
Ok now nak cerita pasal makanan TAK HALAL yang banyakkkkk orang Malaysia dan Indonesia muslim beli masa kat Korea..nak tahu apa? ni ha ..Honey Butter Almond..  punya la dok baca blog ramai org kita giler beli almond ni kalau gi Korea...dengan yakinya kami ambik masuk bakul. Hajat dihati nak bawa balik bagi mak abah, bagi mertua.. Nasib baik la Sarah tegur kawan aku yang nak beli kimci bawa balik.. Sarah cakap hati2 kimchi tak semua halal, ade yang taruk alkohol..alang-alang dah ade Sarah yang boleh bacakan ingredient, kami suruh la dia baca ingredient utk almond ni... nah hai...ade PORK korang.... huhuhuh TAK HALAL... Alhamdulillah Allah pelihara kami dan kaum keluarga kami.

TIDAK HALAL


Habis semua makanan yang kami beli kami suruh Sarah check.. termasuklah susu pisang.. tapi susu ni TIDAK MENGANDUNGI BAHAN YG TIDAK HALAL..Alhamdulillah...


Sunday, October 14, 2018

Travel : Seoul, Korea 2018





Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Sesungguh perjalanan ke Korea kali ini bukanlah dirancang, jauh sekali diimpikan..at least untuk tahun 2018 yang agak mencabar bagi kami sekeluarga... tapi perancangan Allah lebih baik..rezeki hanya datang dari Allah..dengan rezeki Allah ini maka sampailah aku ke bumi Korea yang diidam-idam oleh kebanyakan orang..especially anakku Adelea..

Sorry Adee, mama sampai dulu.. hehehe

Kisahnya bermula begini, aku dan sahabat se-research aku tahun ini belum lagi mencapai KPI penerbitan dalam jurnal.. maka kami mencari-cari peluang untuk make sure kami publish at least 4 paper dalam jurnal tahun ini. So strateginya kami mencari la conference yang menerbitkan full paper yang kami hantar untuk pembentangan dalam jurnal-jurnal berindeks yang dijanjikan. Serampang dua mata katanya..

Alhamdulillah, abstrak yang kami hantar kepada penganjur diterima untuk dibentangkan dalam international conference yang diadakan di Seoul, Korea.. perghh berpeluh jugaklah menulis full paper, hura-hara mendapatkan kelulusan peruntukan sebab last minit kan.. Alhamdulillah Allah mempermudahkan semua urusan kami untuk ke Korea ni.. Syukur ada sahabat-sahabat di bahagian-bahagian berkaitan yang membantu mempercepatkan proses.

Sebenarnya ini adalah pengalaman pertama kami semua untuk membentangkan kertas kerja di seminar antarabangsa.. hati berdengup kencang, tapi demi sebuah pengalaman berharga aku teruskan juga.

Ok jadi kami bertolak 4 Oktober 2018, jam 1.05 pagi.. hero dan Adee hanya dropkan je aku kat KLIA 2, kami sampai awal 10.30 dah berada di KLIA 2.. Lepas je check-in bag, kami pon tercari-cari kat mana nak sewa pocket wifi.. Pocket wifi ni sangat la penting sepanjang keberadaan kita di luar negara.. Almaklumlah, kita tak mampu nak roaming, beratus-ratus bil telco tu karang... dengarnya jika ambil di KLIA2 lebih murah dan tak perlu bayar deposit..

Kami malas nak round jauh-jauh, terus kami ke Roaming Man.. sederet je dengan gate Pelepasan Antarabangsa tu.. unlimited data RM12/sehari dan boleh connect 5 devices. Ok lah tu murah sebab kami share bertiga.. Tiada deposit diperlukan. Cuma kena pastikan pocket wifi berada dalam keadaan baik semasa dipulangkan. Jika rosak kena bayar RM300++ tak silap aku.. fuhhsss


Ni la kedainya

Ni la rupanya pocket wifi tu..

Perjalanan ke Seoul mengambil masa dalam lebih kurang 7 jam.. Oleh kerana kami bertolak tengah malam, maka sudah pastinya kami perlu solat subuh dalam pesawat. So nak tahu sudah masuk subuh atau belum, boleh lihat diluar tingkap jika dah nampak matahari naik sudah naik diufuk timur macam ni maka sudah boleh solat subuh.


Sebelum bertolak dari rumah, aku sudah siap ambil dan jika terbatal pun aku boleh berwudhuk dengan kelonggaran menyapu khuf (kasut) saja diatas pesawat nanti. Al-maklumlah punya la susah kalau nak kena basuh kaki dalam tandas pesawat, jadi dengan kemudahan dalam berwudhuk denga hanya menyapu bahagian atas kasut maka ianya sangat-sangat mudah. 

Alhamdulillah... kami mendarat tepat jam 8.25 pagi.. Agak mencabar juga kerana turbulance dek awan tebal.


Setibanya di Incheon Airport, selepas segala urusan imigresen, kami naik shuttle train untuk ke Terminal 1 untuk ambil beg. Airport ni macam KLIA dan KLIA2 la, cuma yg best kedua-dua airport ni dihubungkan dengan shuttle train yang free of charge..tak perlu kami menapak jauh-jauh.


Lepas ambil bag dan selesai segala urusan di toilet (hehehe), kami berlegar-legar cari kedai untuk beli T-Money card ni..Kad ni mcm touch&go kita le.. boleh beli di kedai serbaneka or beli di vending machine pon ado.. kos pertama KRW 4,000 untuk kad kosong ya.

 T-Money Card

 Sekumpulan rakyat Malaysia yang struggle nak beli kad ini melalui mesin layan diri.. hehehe

Lepas beli kad kami terus top up KRW10,000 untuk memulakan perjalanan menaiki train AREX ke pusat bandar Seoul. Harga tiket AREX Express train terus menerus KRW9,000 tetapi oleh kerana kami perlu tukar train di Stesen Hongik University, kami naik AREX biasa yang berhenti disetiap stesen. Murah sikit KRW6,000.

Turun di Stesen Hongik University, kami perlu tukar ke Line 2 (Green Line) untuk ke Stesen Eljiro 3 sebelum menapak dalam 200 meter sebelum sampai ke hotel penginapan kami di Nine Tree Premier, Myeongdong 2. Fuhhsssss.. sesat jugak la mula tu sb GPS agak kegilaan sikit.. mana taknya tulisnya bahasa Korea.. aduhhh..

 



Alhamdulillah bilik pon selesa.. nasib opis 'belanja' kalau sendiri bayor idok le bilik mahal mcm ni.. Syukur tandasnya ade bidet / pancut air pada mangkuk tandas..mudah kita org Islam nak mencuci.. 

Ooh rupanya ade juga servis pocket wifi yg hotel sediakan, tapi mahal sket daripada yang kami ambil di Malaysia.

 Okeh rehat dulu nanti sambung coretan jalan-jalan cari makan pula.. bye bye!