Monday, December 9, 2019

Travel : August 2019 Melbourne, Australia - Homestay @ Fongeo Drive, Point Cook




Assalamualaikum... wah semangat datang lagi untuk update.. Okay kali ni aku nak tulis berkenaan homestay yang kami sewa sepanjang tempoh percutian kami ke Melbourne. Actually mula-mula aku plan nak tukar-tukar rumah ikut lokasi, tapi memandangkan nak save budget maka aku decided to stay at one place je.. Jadual perjalanan kami pun aku susun supaya kami tak terkejar-kejar..

So ini lah rumahnya, aku cari melalui booking.com.


Alhamdulillah keadaan rumah ini sangat selesa dan sama seperti dalam gambar iklan booking.com. Memang aku beri rating 10/10. Semua orang terpegun dengan design rumah ni, luas lapang dan selesa.. rasa nak tiru je plan rumah ni... mak siap buat lawak.. "along beli rumah xhabaq pon noo..." adoiii.

Rumah ini ade 4 bilik dan 3 bilik air. Sangat selesa untuk kami berlapan. Katil ada 1 king bed, 2 queen dan 2 single. Semua orang dapat tido atas tilam tu yang penting. Sebab en suami pesan, cari rumah yang semua org dapat selesa sama rata sebab semua sama-sama letih bila gi berjalan-jalan ni.. 


Aku share kat sini keadaan sekitar kawasan luar dan dalaman rumah dalam video kat link ni


Nak cerita berkenaan rumah ni, actually aku tak jumpa pun tuan rumah ni. Kunci ada diletakkan dalam lock box ditepi rumah dan tuan rumah akan mesej kepada aku combination code @ password.

Nak dijadikan cerita, masa keluarkan kunci dari lock box aku lupa nak snap gambar kunci tu. Rupanya penting ya kawan-kawan.. sebabnya lepas kami balik (baru touch down KLIA) owner ni mesej aku, katanya remote garage went missing.. aduhai..padahal remote garage ni mcm remote pintu kereta kita je..kecik dan attached to serumpun kunci-kunci pintu. Aku memang letak balik semua dalam lock box.

Penat la menyakinkan owner sampai aku naik give up dan rasa mcm owner ni nak kebas duit deposit aku je kekdahnya.. Owh ya lupa habaq, rumah ni dikenakan deposit AUD280,  incase berlaku kerosakan atau hilang barat, lebur la deposit kau.. huhuh

Aku cakap dalam hati, kalau bukan rezeki aku nak buat mcm mana kan.. tapi Alhamdulillah selang 2 hari owner mesej yang pekerja dia tersilap dan mereka dah jumpa remote berkenaan. Salah rumah pekerja tu. Huhuh dan aku dapat balik refund AUD280 aku.. syukur..


Satu lagi kejadian, kali ni pasal alarm rumah pula.. aduhai.. macam-macam dugaan.. Rumah ni actually ade aircond dan heater. First night kami tak reti, jadi kami buka dua-dua aircond dan heater serentak.. so malam first tu sejukkkkkkk la kan.. hahaha

Malam kedua, baru perasan boleh off aircond dan buka heater ja..huh selesa betul malam tu... tapi lepas tu alarm selang beberapa minit dok asyik bunyik, tapi tak lama.. kami pon adjust2 tak juga berhenti.. Naik buntu jugak la.. lepas tu makin kerap dan makin panjang bunyiknya alarm tu..

Nasib baiklah adik ipaq ku ade kawan dok Melbourne video chat.. kawan dia tanya awat alarm dok bunyik.. bahaya tu kalau nanti bomba dtg mesti kena denda dekat AUD500... Jadi nasib baik la kawan adik ipaq ku habaq suruh buka aircond kuat2 dan kipas dekat sensor.... rupanya sebab suhu dlm rumah panas sb buka heater je.. sebab tu alarm bunyik.... Ya Allah syukur selamat lagi dari kerugian. Kalau tidak bomba datang belanja abam bomba AUD500... 


Walau pun bilik ni ade 8 katil, tapi mak , abah dan adik aku yg bujang lebih selesa tido kat living hall sebab ade karpet dan heater kuat kat sini... dalam bilik heater slow jadi sejukkkk amatssss..


Ok nanti sambung cerita pi jalan-jalan pulak ya... Babaiii

Travel : August 2019 Melbourne, Australia - Tips & Rujukan

Rombongan keluarga Pak Usop ke Melbourne (sorang missing sb jadi photographer)

Assalamualaikum, lama betul tertangguh post sambungan pasal perjalanan kami sekeluarga ke Melbourne ni. Disebalik kesibukan tugas-tugas hakiki di pejabat, hari ini aku curi sikit masa rehat untuk update post untuk simpan di blog ini sebagai rujukan aku atau sesiapa yang terjumpa blog sendu ku ini.

So hari ini, aku nak share kan sikit tips-tips yang aku rasakan berguna untuk rujukan oleh those yang planning untuk ke Melbourne. Lets check it out yaw!


1. PACKING MAKANAN

Kalau yang ada perancangan nak ke Australia mesti korang dah terjumpa banyak blog yang tulis tentang betapa strict nya pakcik makcik imigresen negara kangaroo tu kan.. terutama sekali kalau bab-bab bawa masuk makanan ni. So kalau korang refer gambar bawah ni, berikut adalah barang-barang yang boleh dan tidak boleh dibawa masuk ke Australia;



Barang makanan macam sambal bilis mak masak masuk dalam tipuware tu takyah la bawak sebab tak lepas.. hanya boleh bawa makanan yang properly packed + sealed mcm kat kedai tu. Macam aku aku bawa makanan daripada Brahim's ni. Memang aku highly recommended lah.. sedap dan berbaloi.


Nanti atas flight, agak pramugari akan beri borang ini untuk korang declare barangan yang dibawa. Kalau korang takpasti nak tanda Yes or No, korang letak je Yes.. nanti pegawai imigresen tu akan check, kalau kantoi nnt dia minta buang je.. tapi kalau jawab No kalau kantoi...alamatnya kena denda la korang... bukan sikit-sikit, AUD300 tu dekat seribu duit kita..


Oleh kerana banyak dah blogger yang tulis pasal perkara ini, jadi aku yang malas ni tempek je le link blog-blog yang aku refer pasal benda ini.


Satu tips berguna, harapnya korang packed lah semua barang makanan ni dalam satu beg, supaya nanti yang dipunggah oleh pegawai imigresen tu hanya sebijik beg sahaja. Pegawai tu nanti baraikan kan je beg korang, pastu kita la kena susun masukkan balik elok2 ..bayangkan penatnya kalau dia buka beg korang 2-3 bijik..

Jangan lupa , jadi rajin sikit buat la list senarai makanan dan ubat-ubatan yang dibawa. Senang nanti boleh tunjuk je list tu kat officer tu, kurang sikit dia nak berdialog dan berdakwa dakwi dengan korang.. hahaha

Aku buat mcm ni...


Semua makanan dan ubat-ubat termasuk ubat darah tinggi mak abah aku, aku yang bawa.. so senang aku sorang je jawab. Suke giler pegawai tu bila aku keluarkan list ni.. Alhamdulillah dia pun check lebih kurang je sebab banyak dia refer kat list.

(Aku ingat lagi muka excited pegawai imigresen tu tengok aku bawak Peanut Butter Ladies Choice tu.. siap dia cakap kat kawan dia..sedap giler lah peanut butter tu... hahaha kalau aku bawak dua confirmed aku dah bagi dia satu.. kikikik)

Cuma nya ade kesilapan sikit bab rokok, aku lupa nak kumpulkan semua rokok adik-adik aku kat beg aku.. aku lupa juga nak suruh mereka tandakan "NO", jadi oleh kerana mereka tanya "YES" part rokok tu, nak tak nak beg diorang pon kena punggah juga.. hahaha




2. SCAN PASSPORT MALAYSIA


Ala korang tahu la Malaysia passport kan canggih.. so selepas masuk balai berlepas kita perlu scan passport, scan muka dan scan cap jari.. Ha part ni aku nak cerita..kalau korang tangan jenis kulit kering, kadang-kadang bila nak scan ibu jari kan takleh baca.. sangkut kat gate tu nanti korang kena pergi beratur lak kat kaunter yang panjangggg berjela... So aku experienced ni 2 kali, masa nak pergi mak aku sangkut, masa balik abah plak sangkut.. tangan orang kampung takpakai losyen, jadi kering sikit..

So petuanya, korang spare siap-siap vaselin / losyen , kalau scanner tak boleh baca, cepat-cepat sapu pada jari.. InsyaAllah lepas.....Ni abam jaga gate passport bagtau petua ni.. so far aku blom jumpa kat blog lain petua ni.. hahaha..

shot mcm ni wajib orang nakpi obersea kan?

3. PEMERIKSAAN PEGAWAI BERET MERAH KLIA2  

Kalau korang baca kan dari blog-blog lain, mesti korang tahu kan yang memang susah sikit nak masuk ke Australia.. Ade yang dari KLIA lagi dah kena sekat.. sebab disyaki nak pergi bekerja secara haram disana.

Untuk kami sekeluarga, Alhamdulillah mudah mungkin sebab kami sekumpulan yang mixed ade orang tua, dewasa dan remaja.. so mungkin kurang menjadi target pegawai atau agent imigresen Australia.

Cuma selepas gate dibuka, kan biasanya hanya ground officer Airasia sahaja yang akan check kita punya tiket kan.. tapi untuk kes aku, ade pegawai beret merah yang check. Mereka pakai uniform tapi aku gelabah, aku tak sempat tengok batch mereka. Pegawai beret merah ni sambil check tiket siap interview lagi secara ringkas, tanya nak pergi melawat mana (itinerary) berapa hari disana, group berapa orang, minta tunjukkan muka-muka yang sama group, dan tinggal kat mana masa di Melbourne nanti...wow!! siapa pegawai beret merah tu korang??? aku sampai hari ni tak tahu..

4. IMIGRESEN AUSTRALIA DI AVALON AIRPORT

Selepas hampir 8 jam terbang diawan biru, kami pun tiba di Avalon Airport, Melbourne.. Alah comel je Avalon Airport ni..ade la kot dalam 2-3 bijik kapal je tengah parking... Alhamdulillah tak busy mcm prime airport yang lain.. Syukur..

Nak tengok keadaan sekitar airport boleh klik link video ini  https://youtu.be/UGZKY8EIGSs


First layer:
Masuk je dalam terminal kami lalui first layer checking. So kalau korang sekeluarga boleh check-in sekali segerombolan, berbondong-bondong pergi kat officer tu.. heheh.. Officer pon handsome , senyuman manis..ramah pulak tu.. macam biasa la, dia tanya itinerary, alamat homestay (nasib baik alamat pendek aku sempat hafal). Dia scan manual muka kami sorang2...heheh aku yang pakai spek dia suruh buka.. Ok selesai.. kami pun lepas...

Second layer:
Jalan dalam 10 tapak dah sampai tempat ambik beg...ha best kan.. 10 tapak je.. tengah tungu-tungu beg keluar kat conveyor belt, datang lagi officer utk interview, tanya soalan sama...dia tanya itinerary, alamat homestay bla bla bla.. mulanya aku selaku ketua muassasah aku la jawab semua...pastu dia pergi.. dok sekejap tu dia round lagi, dia approach adik aku pulak tanya lagi pasal semua benda yang sama (agaknya nak verify, betul2 well verse pasal itinerary ke tak).. pastu dia pergi jalan tempat lain pulak.. dok kejap tu dia datang kat anak aku pula...

Nasib baik la malam sebelum berangkat aku panggil meeting dan dah print out semua dokumen perjalanan, itinerary, booking homestay dan kerata siap untuk semua orang satu set.. aku suruh diorang hafal itinerary dan alamat rumah.

Alhamdulillah lepas semua....

Third layer


Lepas selesai ambil beg, kami bergerak 10 tapak lagi ke sorang lagi pegawai imigresen, time ni dia check incoming card yang kita tick declaration dalam flight tadi tu.. Time ni kesilapan sikit sebab kami bergerak dalam group jadi dia arahkan kami SEMUA untuk pergi ke kaunter pemeriksaan beg. Masa di kaunter, lady officer tu suruh kami pilih 3 beg yang dia nak buka.. so aku hulur beg makanan aku, dan 2 beg adik aku yg ade rokok dalam tu.. Alhamdulillah takde anjing yang hidu-hidu (in fact anjing pun aku tak nampak, maybe dia gi breakfast kot..hahaha).. so semua beg selamat..

Apa yang nak sangat highlight kat sini adalah semua officer yang kami jumpa kat pintu masuk semasa ketibaan di Avalon Airport sangat-sangat baik dan ramah.. Oleh sebab airport kecik, jadi first officer yg check passport tadi, tutup kaunter depan kemudian datang sambung tugas kaunter check beg pula.. hahahah pastu selesai semua, diorang ramai-ramai tutup kaunter then turun minum kopi kat cafe airport (ade satu je la cafe nya).. bahagia je kerja mcm tu.. tak serabut.. agaknya melepak je sampai la ade next kapal yang turun..



5. AMBIK KERETA SEWA

OK lepas selesai semua urusan imigresen kami pun keluar dari balai ketibaan dan melepak kejap diluar ambik2 gambar.. lepas tu masuk balik ke balai berlepas untuk minum kopi dan pick-up kereta sewa.

 First mengopi dulu..abah dah tak tahan tak dapat kopi.. tu nampak tak roti gardenia? sepatutnya takleh bawa masuk.. tapi mak lupa ade roti dalam beg dia..selamat tak kantoi.. hahaha yang cantik adik ipaq i..

Aku booked kereta melalui booking.com (ya booking.com dah boleh booking kereta juga). Untuk sewa kereta di Australia ni WAJIB driver yang didaftarkan ada KAD KREDIT.. Debit kad kalau yang aku survey tak banyak company yang terima. Semasa ambil kereta, syarikat akan pre-authorized kad kredit kita sebanyak AUD200 sebagai bon dan lain-lain caj jika ada termasuk bayaran toll. Di Australia, memang takkan nampak toll gate mcm kat sini, tapi once kita lalu jalan yang perlu bayar tol, kad kredit kita automatik akan dicaj. 

Untuk keselesaan kami berlapan, aku sewa Kia Grand Carnival (8-seater) dengan Hertz. 


Sewaan utk 5 hari adalah RM1,443.30 (free extra driver). Untuk insurans pula aku ambil terus dengan RentalCover.com (full protection) untuk RM380.51.

Sebenarnya the reason why aku tak ambil insurans dengan syarikat Hertz sebab masa booking mereka tidak quote kan harga, jadi aku risau jika mahal.. maka aku terus beli melalui website, kononnya nak settlekan terus takmau pening kepala.. rupanya lepas balik baru aku tahu yang kalau kita beli polisi selain yang ditawarkan oleh syarikat sewaan kereta, jika berlaku kemalangan methodnya adalah bayar dulu kemudian claim.. Ya Allah syukur tiada apa-apa yang berlaku sepanjang kami disana. 

Satu lagi, aku tak pre-book GPS semasa booking kereta (aku rasa aku ade book tapi Hertz kata aku tak book), so sampai disana GPS dah habis. Jadi kalau nak pakai GPS make sure pre-book ya.

Tempat duduk paling belakang memang selesa untuk 3 orang yang saiz badan macam model dalam gambar ni..hahah.. yg lebar-lebar macam aku kena duduk second row, tu pon cantik selesa 3 org.

So inilah kenderaan kami sepanjang di Melbourne. Senang je urusan dengan syarikat Hertz ni, ambil kunci terus pergi parking lot diluar airport, kereta dah siap tunggu di parking khas. Nak hantar nnt just park balik di parking lot berlabel "Hertz" dan drop kunci kat kaunter.

Nak tengok bertapa selesanya kereta ni, klik link video ini https://youtu.be/fpVyt_JpVv0




6. WIFI DAN SIM CARD

Nak dijadikan cerita, oleh kerana aku sedikit kalut masa nak uruskan check-in bag masa di KLIA2 maka aku tak sempat nak gi sewa pocket Wifi sebelum bertolak ke Melbourne. Plannya nak sewa dengan RoamingMan sama mcm aku sewa masa gi Korea hari tu. 

Sampai di Avalon Airport yang kecik cinonet ni, takde la pulak tempat sewaan Wifi.. huhuh nak nanges jap.. GPS pon xde.. adooii camno nak jalan... Pikir punya pikir kami plan nak beli sim card je la.. Kat aiport ni sim card hanya ada dijual dalam vending machine. Cuma yang menjadi masalah adalah kalau beli kena register sendiri dan lepas 3 jam baru kad berkenaan diactivatekan. Mereput lah di airport nak tunggu 3 jam..  

Takpe kami semua bawa bertenang.... aku dan en suami gi la tanya uncle kat information counter tu jika dia ade map ke untuk bantu kami ke Point Cook sebab homestay kami dikawasan itu. Uncle tu punya la baik siap bagi kami direction mcm mana nak ke Point Cook. Tapi ye la kalau kami dapat sampai ke Point Cook pun, mcm mana plak kaedahnya nak cari rumah tu... huihhhh jemmmm otak aku..

Walau bagaimanapun kami bawa bertenang dulu....lepak jap kat cafe minum kopi lagi sambil guna wifi airport utk google mcm mana cara nak ke rumah sewa sb takleh pakai GPS. Akhirnya kami dapat idea masuk google maps. Kami save peta offline (google maps step-by-step tu). 

Ketua muassasah dan mr driver tengah gigih download google maps

So kiranya kami tawakal je follow map tu... Alhamdulillah berkat pertolongan Allah sampai juga kami ke homastay dengan selamat. Syukur juga aku buat keputusan yang tepat pilih area Point Cook ni sebab jaraknya hanya 30 min dari airport dan hanya perlu ikut straight  highway, ambik exit kiri terus sampai Point Cook. Aku memang plan taknak dulu kat area downtown.. kalau downtown memang lebih mencabar la nak mencari tempat dengan takde GPS ni nak oiii...

Owwh lupa nak habaq, pasal sim kad, oleh kerana kami akan pergi ke luar bandar untuk ke Mt Buller dan Great Ocean Road maka kami dinasihat untuk guna telco Telstra.. (sim kad AUD2, top up AUD10... data 2GB dan free calls local & overseas) Cukup untuk kami sepanjang 5 hari disana sebab kami hanya guna data untuk GPS sahaja. Nak update social media tunggu balik homestay ja guna free wifi yang disediakan oleh tuan tanah..hahah)

Alhamdulillah selamat tiba di homestay yang terletak di 60, Fongeo Drive, Point Cook

Okeh dah penat dah menaip, nnt aku sambung dengan cerita pasal homestay ni pulak ya.. Doakan aku rajin ye korang..hehehe
 

Monday, August 19, 2019

Travel : August 2019 Melbourne, Australia - Sebuah Perjalanan Demi Kebahagian Ayahanda & Bonda Tercinta




Alhamdulillah, syukur kehadrat Allah SWT semua perancangan akhirnya menjadi kenyataan. Syukur kerana perjalanan kami dipermudahkan dan lancar tanpa sebarang kejadian-kejadian yang tidak diingini. Hanya kepada Allah kami letakkan keyakinan dan luahkan segala kesyukuran. 

ALHAMDULILLAH

  Day 2: Mt Buller

 Day 3: Great Ocean Road

Day 4: Melbourne CBD


Insyaallah dalam next posting aku ingat nak share dengan korang tentang urusan di imigresen, keramahan orang-orang Melbourne, saat-sata cemas dan tips-tips yang tak seberapa dengan korang.

Friday, June 14, 2019

#roadtoAustralia2019: Proses Mohon VISA Australia




Salam korang.. ha kali ni aku nak share macam mana nak apply visa Australia.. actually banyak dah bolgger-blogger lain dah share pasal ni.. tapi sebab aku sayang korang maka aku share juga dalam blog aku ni ya.. hehehe

Actually aku apply for visa dulu sebelum beli tiket, sebab takut risiko visa tak lulus nnt karang membazir lak tiket yang dah terbeli tu kan.. aku pun bukan orang kaya nak bazirkan ribu-riban..

Untuk memohon Australia Visa ni ade 3 cara, sama ada korang guna travel ejen, website pihak ketiga atau mohon direct melalui portal rasmikerajaan Australia.

Option 1: Mohon melalui portal rasmi kerajaan Australia https://www.eta.homeaffairs.gov.au/ETAS3/etas


Beza antara ketiga-tiga method ni hanya pada caj visa itu.. jadi aku apply sendiri melalui laman portal rasmi. Bayaran nya hanya AUD20 atau lebih kurang RM59.90. Lepas selesai, korang akan dapat emel ni dan boleh check ETA.




Lepas dapat notification email, korang boleh print out visa details melalui https://online.immi.gov.au/evo/firstParty.
 



Option 2: Mohon melalui website pihak ketiga di https://australianvisaauthority.org/

Masa mula-mula aku google keluar link ni. Rupanya ini adalah link third party so diorang caj lebih mahal dalam USD40 ..mahal giler..


Option 3: Mohon melalui travel agent

Kebetulan kawan aku adalah travel agent, jadi aku tanya dia..dia caj RM20/visa plus AUD20 caj kerajaan Australia. So kalau confident nak apply sendiri, bolehlah guna khidmat travel agent ni.

Thursday, June 13, 2019

#roadtoAustralia2019: Dugaan, Cobaan dan Perubahan






Since last update bulan Mac hari tu, macam-macam dugaan, cobaan dan perubahan telah berlaku dalam tempoh tersebut... Allahuakbar mencabar sungguh... Semoga perancangan kami ini dipermudahkan.

 CABARAN: Loan tak lulus sebab PTPTN

Sememangnya aku cuba bersedia dari segi fizikal dan mental untuk menempuhi segala dugaan dan cabaran sebaik saja aku decided nak buat trip family ni. Cabaran yang paling besar sudah pastilah berkaitan mencari dana untuk menjayakan impian percutian ni.

Memang dari awal aku dah susun strategi bagaimana nak cari duit yang cukup untuk fully sponsor both of my parents termasuk kami 3 beranak. Total peruntukan yang aku perlukan lebih kurang dalam RM15 ribu.

Selain dari menyimpan, of course la aku ade plan nak buat loan sikit.. Nak jadikan cerita pasal loan ni, aku dengan penuh yakin la submit la loan aku kat satu bank ni.. kebetulan bank masuk gaji dan bank yang sama bagi loan kereta aku.. confident lulus la sebab aku takde miss bayor kereta dengan bank ni..

Aku dengan bergaya nya pergi la bank ni , isi borang.. Pegawai bank tu siap ckp "sikit je puan mohon ni, kalau ikut kelayakan puan boleh mohon banyak lagi ni, taknak try ke puan" .. Aku pon ckp aku just nak pakai sikit ni je.. mohon banyak-banyak kang tak mampu nak bayar pula...

Then pegawai tu pun key-in la dalam sistem (sebab aku buat alasan kononnya urgent gile la aku nak pakai duit, terus dia proses takperlu tunggu 7 hari).. Masa pegawai tu key-in, muka masih senyum-senyum...pastu dia dah start kerut-kerut kat dahi... Cuak giler aku tengok reaction dia.. Sekali dengan berat hati dia cakap "Maaf, puan loan puan ni tak dapat diluluskan" ...WHAT??????????? biar benar??? Aku pon ckp la aku mmg xde miss bayar loan sebelum ni..sangkut kat mana?? Dia ckp "PTPTN".....

Hah! aku ni PTPTN dah buat Ujrah dan bayar pon buat potongan gaji la weiii..... Aduhhhhhh.. Punya lah pening kepala hotak aku memikirkannya.. Aku pon terus masuk kereta ajak encik suami pi Bank Negara..nak print penyata CCRIS..nak tengok kat mana tak kena..


 Actually korang boleh juga online, tpi sebab aku first time dan belom register maka aku kena ke kiosk la..

Sampai di Bank Negara aku terus ke kiosk untuk print penyata.... Giler kentang.. pada statement tu line PTPTN keluar nombor "5,5,5,5,5,5" maksudnya apa tau tak??? ADA TUNGGAKAN 5 BULAN la tu... Adoiiiiii cobaan apakah ini...

Ni contoh penyata CCRIS kat Google... ni bukan aku punya tau.. ko tengok org ni lagi giler kentang.. nombor-nombor 149,107,146... tu adalah penunjuk berapa bulan tunggakan. Kalau nak lulus loan korang punya penyata kena "0,0,0,0,0," je


Tak berlengah lagi aku ajak en suami ke HQ PTPTN kat KL Sentral.. niat dihati aku nak serang PTPTN ni..kurang asam betoi.. Sampai kat sana, opis PTPTN pon dah pindah rupanya.. nasib baik pindah ke Bangunan TH sebelah tu je.. menapak plak aku..

Sampai sana..aku pon mukadimah dengan pegawai PTPTN tu... dia pon klik-klik check dalam sistem nya.. "Maaf puan, selepas puan sign Ujrah, ade gap 5 bulan sebelum potongan gaji dibuat, masa gap tu puan tak bayar ye?"

"Eh kena bayar erk? saya dah sign potong gaji, jadi saya tunggu u all potong tp tak potong-potong"

Owwhhhh rupanya kepada korang yang buat Ujrah dan minta bayaran secara potongan gaji, jika bulan berikutnya masih belum potong gaji, maka pandai-pandai la bayar secara biasa dulu sehingga gaji dah dipotong  ya.. Jangan jadi macam aku, confident lebih nak serang PTPTN.. padahal bodoh sendiri.. Adooiii la...

Settle bab tu, aku pergi semula bank tadi..sekali pegawai tu kata sb aku dah submit loan tadi, maka aku takleh submit dah permohonan dengan bank yang sama at least dlm tempoh 3 bulan ni.. Adoi jem lagi.. Berlagak la bank ni..baik takpe, aku cari bank lain! tadak hal banyak bank lain lagi...

Syukur Alhamdulillah, loan aku lulus selepas 2 hari ... fuh cobaaannn

PERUBAHAN: Adik perempuan aku dan 3 anak tak jadi ikut

Sedihnya tak terkata... aku dah berangan seronoknya trip ni sebab semua adik-beradik dan anak-anak sedara ikut sekali.. sure meriah..

Adik aku ni dan 3 anak nya dah siap buat passport dan Visa pon lulus... suddently dia cakap dia tak jadi nak ikut kitorang.. atas sebab-sebab yang aku tak boleh jelaskan kat sini...

Sayangnya.... kesian budak-budak bertiga tu..

Actually adik lelaki aku yang single sorang tu, dah offer nak sponsor Cimi,  anak sulung adik perempuan aku, tapi mak dia tak kasi sebab nak beri keadilan kepada 2 lagi... OK la fair la kan...

Jadi kami semua redho..perancangan Allah lah yang lebih baik.

So as for now, yang confirm nak pergi adalah 8 orang sahaja, instead of 12 org sebelum ini.

Baru je berangan nak bergambor mcm ni.. anak sedara 3 beradik + anak aku..huhuh


Thursday, March 28, 2019

#roadtoAustralia2019 : Detailed Itinerary


Assalamulaikum....

Dah lama aku tak bersiaran.. maklumlah perjalanan nya lambat lagi, lebih kurang 5 bulan lagi. Tarikh asal perancangan percutian kami ni adalah 14 - 19 Julai 2019.. tetapi memandangkan ade sedikit perkara yang perlu diselesaikan maka kami terpaksa ubah tarikh ke 11 - 15 Ogos 2019 (sempena cuti sekolah dan raya haji).

Sebenarnya mak abah dah hampir bertukar fikiran taknak pergi sebab risau nak tinggalkan tok dan tokwan jika tak ada yang jaga. Alhamdulillah kami dah bincang dengan pakngah (satu-satunya adik mak) untuk ambil cuti dan balik jaga tok dan tokwan sepanjang seminggu kami disana. Syukur pakngah setuju (tapi dia belom bincang dengan bini dia la..) 
Harap jangan la tak jadi pulak pakngah ni..

Last weekend aku balik kampung, kononnya nak meeting pasal percutian ni la.. adik-adik aku dah haruk nak kan detailed itinerary (biasalah mereka pandai order je) maka aku gunakanlah masa rehat hari jumaat hari ni untuk detail kan itinerary.

So inilah itinerary setakat hari ni..  harapnya percutian free &easy kami ni taklah terlalu padat dan meletihkan.


Aku rasa lepas ni aku nak kena meeting lagi la..kena lantik AJK pulak.. habis semua aku yg pikir, yang lain tu pon kena buat kerja juga. Tak gitu?

 Semoga dipermudahkan.


Thursday, November 15, 2018

#roadtoAustralia2019 : Travel Planner


Sejak aku dan adik-adik semua bersetuju dengan plan nak pergi melancong main salji ke Australia pada tahun depan, kami bukan main excited lagi.. Hari-hari 'meeting' dalam group wasap bincang pasal persediaan ke sana nanti..

Plan pasal bila nak beli tiket flight, booking kereta ke van, sewa rumah sebijik je dua bijik..rancangan perjalanan nak gi mana.. nak kuruskan badan (ni angah).. macam-macam lagi la.. Tapi macam biasa la aku sebagai kak long le yang kena plan semua..

Jadi dah menjadi rutin bagi aku untuk catat semua perancangan daripada segi budget, itinerary, shopping sampai ke cara-cara posing untuk bergambar pun aku plan.. Dulu buat planner takde nye nak masukkan contoh posing, tapi kali ni aku bersedia awal.. Almaklumlah aku kan 'tiang bendera' tak pandai bab posing-posing ni..

So saja nak share dengan korang planner #RoadtoAustralia aku ni.. aku buat guna MS Excel je.. haha



Macam aku cakap tadi, aku hanya gunakan MS Excel sahaja. Muka hadapan sekali aku letakkan bajet yang diperlukan. So kat sini aku tunjukkan hanya basic budget mcm flight ticket, accomodation, car rental, entrance fees, visa dan kos passport.

Memandangkan flight tiket adalah kos yang paling mahal, maka kami set nak beli gaji bulan Mei 2019 nanti.. sekarang masa untuk 'berpuasa' dulu..Aku survey harga tiket Air Asia sekitar RM1400+(w/out luggage) dan RM1600+ with luggage.

Oleh kerana jumlah ahli rombongan kami adalah 12 orang, maka untuk sewaan kereta lain tak bukan kami kena sewa van. Aku buat perbandingan juga jika aku sewa 1 MPV dan 1 sedan, tapi jatuh lebih mahal berbanding sewa van.. Jadi van pon van lah!


Daripada survey, aku dapati harga sewaan di apecrental.com ni boleh dikatakan murah. RM1998 adalah sewaan utk 5 hari + fully covered insurans (jika accident ke/ calar ke) + sewa GPS + 1 extra driver (free) + Roadside cover (bantuan kalau kereta rosak)


Untuk tempat nak tidur pula, aku sewa apartment jenis 2 atau 3 bilik melalui booking.com. Max number of occupancy dalam 6 org, kami pula 12 org (8 dewasa, 4 kanak2). Aku cuba contact host yang aku book tu tanya tentang boleh ke duduk lebih dari maksimum..jadi waht do you expect? of cource la dia jawab kena book 2 apartment... Demi mengurangkan kos, aku cuba tanya member aku yang pernah beberapa kali ke Melbourne tentang sewa apartment ni.. dia cakap "masuk je kak, diorang pon macam kita kat sini..sumbat selagi muat" hahahahha maka baiklah! I follow... kikiki selamat duit aku.


Page seterusnya adalah itinerary. Aku list down siap-siap tempat-tempat yang akan dilawati. Memandangkan perjalanan ini adalah 'free and easy' maka pergi yang mana sempat le.. Ikut kederat dan tenaga yang ade... Almaklumla travel dengan orang tua dan kanak-kanak tak boleh ambitious sangat.


Next page adalah preparation barangan yang perlu dibeli. So aku senaraikan keperluan yang aku perlu beli kepada mereka-mereka berkenaan. Masih belum complete.. baru sempat survey winter coat dan luggage bag saja. Tu pun survey kat Shopee je sebab murah...


Dan page terakhir aku kumpulkan shot-shot menarik atau contoh untuk kami posing nanti.. Alhamdulillah adik aku, setuju nak beli camera baru.. mirrorless apetah.. semoga gambar-gambar semua gempak mcm ni.. Aku suruh dia pratice tangkap gambar dalam 7 bulan ni.. hehehe

So itu saja setakat ni.. nanti sambung jika ade updates.. till then..babai!

Thursday, November 1, 2018

#roadtoAustralia2019 : Mt Buller, VC Australia (Jun / Julai 2019)




Entah kenapa sejak adik hantar gambar abah dari sisi belakang tengah bertungkus lumus buat kerja welding, aku rasa macam sebak.. Ye lah, dah nak masuk 10 tahun aku direzekikan Allah dapat bekerja dalam sektor awam berjawatan tetap tapi tak sekali pon lagi aku berpeluang bawa mak abah jalan-jalan ke mana-mana.

Tiba-tiba Allah gerakkan hati aku, sementara mak abah masih sihat dan seronok nak berjalan-jalan, cubalah ikhtiarkan cari duit dan masa untuk bawa mereka berjalan jauh sikit. Sebelum ni banyak kali dah ajak mak abah jalan-jalan sekitar Malaysia, tapi selalunya mak akan jawab, tak berapa ade duit ni tak seronok nak jalan-jalan. Dulu mak kata selagi dia belum pergi haji, dia takmau jalan-jalan ni.. tapi lepas balik haji pon bila ajak mak abah mereka macam tak berapa nak berjalan-jalan ni.

Lepas pikir-pikir mendalam mana nak cekau duit, aku pun mengutarakanlah perancangan ni dekat en suami.. dia pon ye tak ye ke aku ni.. bukannya sikit2 duit nak pergi jauh tu.. tapi aku cakap, kalau tak nekad dalam hati mmg la tak kuat semangat nak mengumpul dan berjimat.. ade je le setiap bulan nak membeli apa2 yg kadang-kadang tak penting pun.. Alhamdulillah en suami setuju. Anak pulak macam taknak excited dulu sebab mama ngan abah selalu membunuh harapan dengan calcel plan last minutes....huhuh

Jadi aku pun try la bagi tau mak pasal plan ni... Syukur Ya Allah, mak dan abah nampaknya excited nak pergi.. cuma ade la mak cakap nak kena la cari duit bekal, dia mcm tak best kalau xbawa duit sendiri walaupon fully sponsored.. takpa la mak, janji mak abah setuju...

Aku pada awalnya plan nak pergi berlima saja, tapi rupanya adik-adik aku pun teringin nak join..maka percutian ni akan jadi rombongan anak pak usop le... adooii..

Kenapa nak pergi bulan Jun / Julai... pertamanya sebab utama nak pergi main salji di Mt. Buller. Musim sejuk di sana bermula bulan Jun hingga Ogos.. so plannya lepas raya insyaAllah.. semoga Allah izinkan.

Sekarang dalam tempoh menabung, target nak beli tiket pada bulan April. Mudahkanlah usaha kami Ya Allah... amin....

Monday, October 15, 2018

Travel : Seoul, Korea 2018 (Part 2 : makan-makan-makan)


 


Wah part makan-makan ni yang paling excited nak cerita.. Suka sangat nak share pengalaman dengan kawan-kawan terutama yang tak pernah makanan Korea ... macam aku..

Kalau jumpa restoran Korea kat Malaysia ni tak hingin nya aku nak masuk.. kecuali Seoul Garden, tu pun sebab sahabat dan bos yang belanja.. ade la 2 kali.. hehehe tapi tu la memang yang aku makannya daging grill tu je la.. kimchi bagai memang aku tak sentuh langsung..macam takleh telan je rasanya.

Aku sampai dihotel lebih kurang jam 12.00 tengahari.. Alhamdulillah oppa hotel kasi check-in awal.. bolehlah kami meregangkan kaki dan makan-makan sikit bekalan yang dibawa dari Malaysia..


Haha ini saja bekal yang aku bawa dari Malaysia... gamble giler.. buatnya takde makanan Halal kebuluran aku ka Korea.. heheh tapi aku dah research, ade makanan halal disana..heheheh

Sampai saja dihotel aku sudah kelaparan, walau pon dalam flight sudah breakfast tapi aku makan gitu-gitu saja sebab omelet yang kami order takleh terima dek tekak aku... terus aku panaskan Nasi Goreng Kampung bekalan dari tanah air..

Alhamdulillah sedap nasi goreng ni, siap ade ikan bilik goreng lagi. Highly recommended perisa nasi goreng kampung ni je, yang lain tak berapa sedap. Harga utk nasi goreng, nasi goreng cina dan nasi lemak biasa ni RM5.20 dan nasi lemak rendang tu yang mahal sikit RM6.20

Dinner Day 1 : Yang Good Halal BBQ, Gangnam

Oleh kerana tengahari dah makan bekal, untuk dinner kami mulakan misi mencari makanan halal. Yang aku dah research adalah sebuah restoran BBQ halal namanya Yang Good Halal BBQ.

Ni ha alamatnya,
Yang Good Halal BBQ
15, Nonhyeon-ro 95-gil, Gangnam-gu | Pyeonghwa Bldg. 1F, Seoul 06131, South Korea (Gangnam / Nonhyeon / Yeoksam)
+82 2-567-7060
 
Ini Sarah, dialah tourist guide kami sepanjang 4 hari kami kat Seoul. Sarah dulu buat attachment dipejabat kami, terharu sangat sanggup dia datang dari jauh (2 jam perjalanan) siap bawa beg besar semata-mata nak temankan kami selama 4 hari.  Kebetulan sangat Sarah balik ke Korea untuk renew visa. Dia sekarang bekerja di Silikon Valley, USA. Hebat baq hang!

So inilah menunya, harganya berada dalam kategori mahal la bagi aku...tapi rasanya yang sangat sedap buat kita pejam mata je lah kat harganya tu...


Duduk je, belum order terus palayan hantar side dish.. gini gaya takleh nak lari tak jadi makan lah.. hehehe..mesti kena makan..berdesup makanan sampai..


Kami order lamb skewer (KRW13,000), marinated lamb (KRW 20,000) dan marinated chicken (KRW15,000) dan Soybean Paste Stew (KRW5,000) dan Nasi Putih (KRW1,000 each) .. kami share-share.. Nampak tak muka kelaparan amatsss..


So side dish yang diberi adalah kimchi, pickles, salad, mayonis dan sos chili. Macama aku cakap tadi, ni first time tau makan makanan Korea.. kimchi tu semua first time... tapi tak sangka aku sedap sangat makanan kat Yang Good ni.. nampak tak licin mangkuk aku.. hahaha... 


Day 2: Untuk lunch kami hanya makan vegetarian menu kat hotel, sebab hari conference kan. So nothing special biasa sahaja. Basically malam kedua kami keletihan lepas bershopping sakan di Nadeamun dan Myeongdong. Kami target nak makan street food saja di Myeongdong tapi kebanyakan gerai sudah tutup sebab hujan dan kami pun sampai lewat kerana kami ke Nandeamun dahulu. Jadi malamnya makan bekal sahaja di hotel. Kawan aku bawa rendang hitam yg sodap, dia makan dengan nasi putih yg boleh dibeli di kedai serbaneka di Korea, just panaskan sahaja. Aku just makan nasi goreng cina dan Sarah makan nasi lemak biasa. Dulu masa kat Malaysia aku ingat lagi Sarah suka makan nasi lemak dengan roti boom. Tapi nasi lemak instant ni dia kata tak sama rasa sb rasanya 'instant'..hehehe


Day 3: Coffee, Kimbab dan Eid Restaurant Itaewon

Hari kami bermula dengan minum coffee free kat hotel lounge di tingkat paling atas hotel kami.. oo rupanya ade tempat santai dan boleh mengopi free disini...

 

Siap ade stove lagi...rugi tak discover tempat ni awal2 lagi..


Hari ketiga adalah hari palinggggg best dan paling penat...kami habiskan separuh hari di Gyeongbokgung Palace. Merepek pakai hanbok le, bergambar bagai nak rak..hehehe... Habis je 2 jam masa sewaan hanbok kami kembali ke kedai untuk pulangkannya. Sarah yang baik telah belikan kami makanan ni, tatau nama tapi mcm chakoi berintikan kacang merah.. dah la hujan, lapar plak tu.. mmg 2 ketul sorang xcukup la Sarah ooiii..


Lepas dah makan sikit, ade le tenaga nak teruskan lawatan ke Bukchon Hanok Village.. lepas selesai di hanok village, kami naik teksi balik ke hotel. Berdekatan hotel ade sebuah kedai yang menjual kimbab vegetarian. Kedai ini sebenarnya ade juga jual menu yang tidak halal, tetapi kaunter pembikinan kimbab ini berasingan dengan dapur, kaunter ini dibahagian depan. Kimbab ni adalah nasi putih digulung dengan seaweed inti dalamnya hanya sayur sayuran. Aku hanya boleh telah 4 slices sahaja. Tu pun sebab lapar yang amat. Syukur sangat sebab ade Sarah, dia layankan je kami tanya macam2 pasal ingredient dan apa benda dalam makanan tu semua..


Mesti ramai yang tertanya-tanya bagaimana dengan peralatan pinggan mangkuk, sudu yang digunakan? Tak perlu disertu @ disamak? Aku beri link ini untuk rujukan ya..


Manakala untuk dinner pula kami dengan gigihnya mendaki bukit di Itaewon untuk cari restoran Eid ni. Owner restaurant ni Korean Muslim. Aku order bulgogi untuk dinner. KRW10,000. Mahal juga..RM37.20 duit kita.. adoiii

 
Ok now nak cerita pasal makanan TAK HALAL yang banyakkkkk orang Malaysia dan Indonesia muslim beli masa kat Korea..nak tahu apa? ni ha ..Honey Butter Almond..  punya la dok baca blog ramai org kita giler beli almond ni kalau gi Korea...dengan yakinya kami ambik masuk bakul. Hajat dihati nak bawa balik bagi mak abah, bagi mertua.. Nasib baik la Sarah tegur kawan aku yang nak beli kimci bawa balik.. Sarah cakap hati2 kimchi tak semua halal, ade yang taruk alkohol..alang-alang dah ade Sarah yang boleh bacakan ingredient, kami suruh la dia baca ingredient utk almond ni... nah hai...ade PORK korang.... huhuhuh TAK HALAL... Alhamdulillah Allah pelihara kami dan kaum keluarga kami.

TIDAK HALAL


Habis semua makanan yang kami beli kami suruh Sarah check.. termasuklah susu pisang.. tapi susu ni TIDAK MENGANDUNGI BAHAN YG TIDAK HALAL..Alhamdulillah...