Monday, February 20, 2017

PR1MA: Sesi Pemilihan Unit





Akhirnya hari yang dinanti-nantikan pon tiba.. aku terima surat jemputan ke Hari Pemilihan Unit PR1MA 2 minggu sebelum hari kejadian 19 Februari 2017. Kira dekat 2 bulan juga la menunggu surat jemputan sejak tahu kami berjaya dalam proses undian. Slot kami mulai jam 12.00 - 1.00 petang.

Masa kami sampai dah memang penuh orang. Aku tugaskan anak aku jadi photographer tak bertauliah. Jadi redho je la dengan gambor-gambor yang ada ni.

Storyborad aku hari ni adalah berdasarkan flow proses yang aku terpaksa lalui sepanjang tempoh pemilihan unit.

Kaunter Pendaftaran: Mula-mula aku ke kaunter pendaftaran. Amoi minta aku tunjukkan slip gaji dan surat jemputan. Dia semak kemudian dia beri no giliran beserta borang untuk diisi dan disahkan oleh pihak bank.

Kaunter Semakan Maklumat Kredit : OK, lepas tu proceed to kaunter semakan ni untuk keluarkan laporan kredit kami suami isteri. Setiap seorang dicaj RM10. Time ni ler nampak hutang berbaris.. huhuhu.. PTPTN pon ado...

Nota: Untuk makluman, kejayaan pembiayaan PR1MA ni bergantung kepada laporan kredit ini. Jika CCRIS / CTOS tu mmg tak lepas.

Kaunter Bank Panel: Kemudian, kami proceed ke kaunter bank panel. First kami pi, OUB Bank. Staf bank semakan laporan kredit berserta slip gaji pendapatan semua. Jika layak, dia akan endorse pada borang yang diberikan di Kaunter Pendaftaran tadi. Untuk makluman, kena dapat at least 2 bank endorse yang loan boleh lulus baru boleh dapat masuk pilih unit. Antara panel bank yang ade semalam, Maybank, CIMB, OUB dan BSN. Bagi penjawat awam seperti aku, Kaunter Pinjaman Perumahan Kerajaan pon ada.

Nota: Jika kita memang dah setkan nak mohon Pinjaman Perumahan Kerajaan, terus je kaunter berkenaan. Takperlu ke kaunter setiap bank. Buang masa. Sebab setiap minit berharga utk pilih unit yang kita nak.


Selepas dah dapat 2 bank yang endorse boleh lulus pinjaman untuk kita @ endorsement utk pinjaman perumahan kerajaan, korang boleh terus ke area pemilihan unit. Tunjuk borang yang telah di endorse tadi dan kita akan dibenarkan masuk untuk pemilihan unit.

Berkenaan dengan Rent-to-Own Scheme (RTO) yang aku baca tempohari, bila klik kat website PR1MA sehari sebelum pergi sekali ade makluman ini... rupanya "Application for Rent-To-Own (RTO) financing program for PR1MA Homes is unavailable at the moment and will be made available soon" .. Rupanya belum ade.. 


Ok berbalik kepada proses pemilihan unit, Blok yang dibuka untuk pemilihan hanya BLOK A sahaja.

Aku punya la dok aim blok yang hujung tepi tasik tu, sekali itu Fasa 2 ler..bukan PR1MA, harga start RM450K, ayoyoyo.. Blok PR1MA hanya Fasa 1 tu saja.

 

Gate pon ade 2, utk Fasa 1 dan Fasa 2 gate berasingan.. ala antara 2 darjat la katakan.. heheh.. OK blok aku adalah di row hadapan, hujung sana nun..


Ha nampak tu yg bertanda kuning semua org dah pilih. Yang available hanya tingkat 18,19,20.. huhu tingginya mak.... cheq gayat baq hang!! 

Hajat dihati nak yang corner lot dan tingkat 2@3 sahaja..tapi corner lot semua tingkat dah penuh.. Bincang punya bincang ... kami pilih lot 21 yang kedudukan nya 2 dari hujung.. lebih privacy. Kalau tengok pada lakaran aku tu, warna grey (no genap) mengadap pool..aku tak suka mengadap pool sebab nnt mengadap blok belakang juga, maka kami pilih side hijau yang no ganjil sb taknak mengadapa apa-apa..hahah..kalau mengadap pool alamatnya mmg curtain dan sliding door aku tu tertutup lah sepanjang masa.. takut org skodeng..hehehe


Layout floor plan rumah ni.. Bukak pintu jumpa toilet dulu..huhuh.. Aku dengan En. Somi plan nak buka je reading room tu.. banyak duit gak tu kalau sungguh bagai dikata.. 


Sekarang tengah pening-pening nak siapkan semua dokumen dan duit legal segala bagai (kalau amik loan kerajaan legal fees tu kita kena tanggung).. Ejen tu ckp less than RM10K..peluh jugak dengar.. Dia buat anggaran sahaja, berapa sebenarnya nnt dia akan bgtau kemudian.. Hadoi..

Pada pandangan aku, smooth jugak la proses pemilihan unit ni.. ade banyak panel bank yg dilantik hadir untuk kita semak terus kelayakan kita..  tapi yang aku tak puas hati tu lot rumah yang available tu sikit bebenor.. dengarnya aku nye batch ni baru hari kedua..takkan semua dh habis..hairan bin ajaib la juga.

Lagi satu, maybe maklumat ni ade kat website PR1MA tapi maybe ramai yang tak perasan, kalau laporan kredit kita tak cantik @ high commitment, bank mmg takleh lulus unless buat joint loan..kalau dua-dua kita laki bini tak cantik, maka terpaksalah melupakan hasrat nak beli rumah ni. Aku rasa memang kerajaan patut cepat-cepat buka skim RTO tu untuk kes-kes macam ni.. Kesian ada yang datang bersungguh-sungguh tapi sangkut tak dapat pilih unit. Ramainya orang melayu kita la.. muda-muda aku tengok.. Kesian.. cepat-cepat la buka RTO tu Jib ooii! Kata nak bantu golongan org muda / berpendapatan rendah ni dapat beli rumah..

Sekian, laporan saya.. hehehe

Wednesday, January 4, 2017

PR1MA: Rezeki Hari Lahir




Alhamdulillah, berkat kurniaan dan belas kasihan Allah S.W.T aku masih dipanjangkan usia hingga sempat menyambut ulang tahun yang kelahiran yang ke 36. Aku bersyukur kerana aku masih mampu berjuang dimuka bumi Allah untuk mengumpul serba sikit bekalan untuk dibawa pulang ke alam abadi. Terima Kasih Ya Allah.

Seperti biasa sambutan hari lahir aku biasa-biasa saja.. small celebration dengan anak dan suami. Special celebration sikit tahun ni oleh sahabat seperjuangan di pejabat. Segala nikmat kurniaan Allah.. Syukur!

Berbulan lepas gigih aku mengisi permohonan PR1MA secara online, rezeki aku, 2-3 hari sebelum hari lahir, aku terima emel daripada PR1MA.. Maklumkan yang pengundian untuk perumahan PR1MA @ Cyberjaya LakeFront akan dibuat pada 27 Disember 2016. Tepat jatuh pada hari lahir aku. Mulanya aku biasa-biasa saja... Harapan tidaklah menggunung cuma berdoa jika ade rezeki Allah untuk aku, maka dapatlah.. aku biasanya kalau cabutan bertuah ke apa takpernah dapatnya... Astagfirullah.. jangan bersangka buruk dengan Allah...

Datang opis next Monday tu, aku buka emel... ALHAMDULILLAH.. terima emel dari PR1MA, nama ku telah berjaya dlm proses undian tersebut.. Syukur..

  

RM273,000 ... aku rasa aku mampu... hahaha.. kalau cecah RM300++ mungkin tak mampu dengan keadaan ekonomi aku sekarang ni.. Aku tanya showroom staff kalau corner lot pon dlm RM280K..

Floor plan : 3 Bilik, 2 Bilik Air.. 


Area Cyberjaya pon sebelah je dengan area aku tinggal sekarang. Alhamdulillah.


Lokasi tepi tasik..agak menarik disitu.. Basic amenities pon lengkap... walaupon bukan kondo mewah, cukup la bagi kami..

Lepas ni tunggu jemputan daripada PR1MA untuk hadir membuat pilihan unit dan submit loan. Kalau korang nak tahu PR1MA ni ade option Rent-to-own (RTO). RTO ni in case kalau permohonan ditolak oleh bank panel, boleh mohon RTO.

Kat bawah ni aku share info pasal RTO.. pasal loan bank kebanyakan dah tahu..

 Menarik kan?? Mana la tahu loan sangkut ke.. masih ada harapan disitu.. hehehe



Pada tahun kelima dan kesepuluh PR1MA akan offer utk beli unit tersebut or kalau kita dh taknak boleh je tolak dan jual pada orang lain. Ni maklumat yang ade kat laman web ler.. nanti aku tanya dengan detail masa hari pemilihan unit nanti.. kan ku share disini..


Weekend lepas dah 'gelenyar' nakgi tengok tapak projek.. Progress masih lebih kurang sama dlm gambar ni..


Aku tanya kat staf showroom, dijangkakan akan siap pada 2021... hahah lagi 4 tahun.. Alhamdulillah. sempat kumpul modal nak masuk rumah... Amin.. semoga dimurahkan rezeki...

Nanti bila dah pergi pilih unit dan submit loan aku akan share lagi kat blog ni.. bukan apa untuk rujukan kawan-kawan lain yang ade / berminat nak mohon PR1MA.. yang baik..yang buruk (harap2 takde) akan aku share ..jangan bimbang..ni janji ni.. hehehe..

Ok, till then..bye!

Tuesday, November 15, 2016

Kebun Project : Man Zara'a Hasada






Entry kali ini berlainan sedikit.. saja nak cerita tentang projek baru en suami.. Dia nak tumpang simpan catatan di blog ni untuk bacaan kami dimasa depan... Actually daku malas nak create satu blog khas untuk dia.. jadi tumpang sini pon ok la ye..

Mulai Mac tahun ni, en suami bertekad nak usahakan tanah-tanah ayah yang kosong di kampung.. Keadahnya, dia tanam, ayah pantau.. Jadi seminggu / 2 minggu sekali dia akan balik kampung untuk tengokkan kebun ni.

PROJEK 1:  CILI PADI

Projek fasa 1 bermula dengan tanaman cili... en suami dan ayah setuju nak tanam cili padi...



Dimulakan dengan kerja-kerja membersihkan tanah... mencabar juga la sebab tanah ni banyak pokok-pokok besar.. sayang juga kerana terpaksa dipotong..


Kemudian pasang lapik.. depa panggil silver shine.. Aku dan mak mertua ku gigih masukkan sekam dalam polybag.. wow boleh tahan nak patah pinggang makcik ooii



Seterusnya pasang piping drip dan pancang buluh... en suami ku gigih buat sorang untuk +-1700 pokok



 Abah aku kebetulan pandai jugak bab-bab pertanian ni.. abah komen pokok tu susn dekat sangat.. en suami ku paham tapi sebab nak maximisekan ruang yang ade, maka dia dengar je la..

 
 Hero in action, weekend je lari balik kampung.. gagah perkasa orangnya.. hehehe
 
 

 


Mak mertua ku yang paling suka mengutip hasil...semangat dia tiap-tiap pagi

Tada...Alhamdulillah.. selepas 3 bulan ni la hasil tuaian kebun projek 1

PROJEK 2 : Sayur-sayuran Bayam + Sawi

Projek fasa 2 ni adalah tanah belakang rumah, luas sikit dari tapak projek cili tadi.. kali ni depa pilih tanaman sayuran pula..

 Tanah mula dibersihkan, dan kena panggil trekta untuk buat batas

 Hero ku belajar pasang sprinkle ni kat youtube je.. pon jadi...

 Anak bayam dah mula tumbuh


 Tak sampai sebulan..tadaaaaa



Di batas yang lain...tanam sawi pula



Ayah minat sungguh dengan kebun dia ni



Alhamdulillah.... 


مَنْ زَرَعَ حَصَدَ  - Man zara'a hasada bermaksud "sesiapa yang bercucuk tanam (Inshallah) akan menuai hasilnya."